Ekipa Saše Arsenoviča je projekt izgradnje nove knjižnice na Rotovškem trgu pocenila na okrog 15 milijonov evrov. Vhoda v knjižnico bosta z Gosposke in Lekarniške ulice, Arsenovič pa od države pričakuje polovično kritje investicije.

Že kmalu po začetku županskega mandata je Saša Arsenovič dal vedeti, da je izvedba projekta Mariborske knjižnice ena izmed prioritetnih nalog, mestna knjižnica pa bo njegovem mora ostati na Rotovškem trgu. V zvezi s tem se je januarja v Mariboru mudil zdaj že nekdanji kulturni minister Dejan Prešiček, ki je štajerski prestolnici obljubil finančno pomoč pri izvedbi investicije v okviru kulturnega programa.

Idejni načrt za izgradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu je bil izdelan pred desetimi leti, a ni bil uresničen zaradi težav s pridobivanjem gradbenega dovoljenja in denarja za gradnjo. Takrat so projekt ocenjevali na okoli 22 milijonov evrov. Arsenovič je včeraj pojasnil, da so projekt uspeli poceniti.

Brez kletne etaže, a več novih

Mariborski župan je na včerajšnjem druženju s sedmo silo pojasnil, da projekt nove knjižnice na Rotovškem trgu predvideva eno kletno etažo manj, a več novih prostorov za lažje delo zaposlenih. Z optimizacijo projekta so prišli do rešitve, ki omogoča hitrejšo in cenejšo gradnjo.

Arsenovič vidi novo knjižnico kot »multimedijski medgeneracijski kulturni prostor, ki bo postal srce Maribora.« Po prevetritvi projekta bo imela knjižnica vhoda z Gosposke in Lekarniške ulice, kjer naj bi nastal tudi manjši trg. »Ko bomo videli realno finančno konstrukcijo, bomo šli do naše mame – države, ki nam je že večkrat obljubila in pomagala,« je povedal župan.

Pocenili projekt, računajo na polovično sofinanciranje države

Po Arsenovičevih besedah so projekt pocenili vsaj za tri ali štiri milijone evrov, skupno pa bi nova knjižnica obsegala 6300 kvadratnih metrov bruto površin. A kljub pocenitvi gre za projekt, ki bi bil preveliko breme za mariborski proračun, zato računajo na prispevek države na podlagi prihajajočega zakona za investicije v kulturi. »Ta zasnova je bistveno bolj vitka. S to idejo se pohitri in olajša gradnja, zagotovi kvalitetno delo vseh zaposlenih in nosi manj stroškov,« ocenjuje mariborski župan.

»Objekt smo ocenili na 15 milijonov, država naj da pol sredstev. To je zdravo izhodišče, ko lahko država reče hvala novemu županu in njihovi ekipi,« je z rešitvijo zadovoljen Arsenovič.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne ... to niso… (nepreverjen)

ampak sporna poraba davko-placniskega denarja

Starejše novice