Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da se je župan Saša Arsenovič se je sestal s predstavniki sveta in vodstvom Mariborske knjižnice - enotni so glede lokacije mestne knjižnice, ki bo ostala na Rotovškem trgu.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je ob nastopu svojega mandata dal jasno vedeti, da je izvedba projekta Mariborske knjižnice ena izmed prioritetnih nalog. Z vodstvom Mestne občine Maribor je tako že v prvem mesecu svojega županovanja sklical vse deležnike in ključne akterje za razrešitev desetletne sage ene izmed najpomembnejših kulturnih institucij v mestu, so ob tem sporočili iz Mestne občine Maribor.

Sestanka z županstvom so se udeležili direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak, predsednica sveta knjižnice Majda Potrata in njen namestnik Semir Atić

»Ključno je, da so tako na strani občine kot na strani Mariborske knjižnice enotni, da je obstoječi projekt potrebno analizirati in ponovno ovrednotiti. Skupaj z Atelier arhitekti bo že v februarju narejena prevetritev projekta, ki bo najverjetneje zajemala ključno potezo - to je, da bo projekt optimiziran z izključitvijo predvidene druge etaže kleti pod Rotovškim trgom. Vodstvo knjižnice bo glede na to, da so se v desetih letih spremenili tudi trendi in potrebe znotraj knjižničarske stroke, posodobilo vsebinska izhodišča ter na novo postavilo prioritetne zahteve. Vodstvo občine ob arhitekturni zasnovi razmišlja celostno. Lokacija je namreč soodvisno pogojena z gradnjo predvidene garažne hiše pod Glavnim trgom, ki bi omogočala direkten dostop do knjižnice,« sporočajo iz mariborske občine.

Za realizacijo projekta bo Mestna občina Maribor poleg lastnih iskala tudi finančne vire na državni in evropski ravni: »Skupni cilj obeh deležnikov je zagotovo karseda hitra in kvalitetna izgradnja knjižnice, ki je za Maribor izjemnega pomena.«

Mestna občina Maribor bo morala ponovno pridobiti gradbeno dovoljenje, ki je trenutno neveljavno. Pričakujejo, da ga bodo pridobili do konca poletja 2019. 

V skladu z že izdelano projektno dokumentacijo je bila v preteklosti predvidena izvedba projekta »Ureditev Rotovškega trga in obnova Mariborske knjižnice« v dveh fazah. Prva faza je zajemala podgradnjo dvoetažne konstrukcije, druga faza pa obnovo Mariborske knjižnice in Rotovža. Gradbeno dovoljenje za prvo fazo izgradnje je poteklo v letu 2018, zato je nemogoče pričeti z gradnjo druge faze, kljub veljavnosti gradbenega dovoljenja, še navajajo.

»Naslednji korak na poti do uresničitve cilja se bo zgodil v prihodnjem mesecu, ko se bo podžupan Mestne občine Maribor Gregor Reichenberg, ki je v mestu odgovoren za področji arhitekture in urbanizma, sestal z Atelier arhitekti. Po tem sestanku bo lažje začrtana tudi časovnica projekta,« so še sporočili.

Vsekakor si bo Mestna občina Maribor prizadevala za konstruktiven dialog z vsemi deležniki na projektu, saj lahko le z jasnim skupnim nastopom projekt privede do končnega cilja.

Spomnimo ...

Vlada je sicer pred leti že obljubila pomoč za izgradnjo nove knjižnice; nazadnje na pobudo SMC 2,7 milijona evrov, a so bila različna mnenja z ekipo takratnega župana Andreja Fištravca glede lokacije in vrednosti projekta, zato so te obljube padle v vodo.

Idejni načrt za izgradnjo nove knjižnice na Rotovškem trgu je bil izdelan pred desetimi leti, a ni bil uresničen, saj so imeli na občini težave s pridobivanjem gradbenega dovoljenja in denarja za gradnjo. Takrat so projekt ocenjevali na okoli 22 milijonov evrov.

Prejšnje občinsko vodstvo je želelo knjižnico preseliti drugam, nazadnje v nedokončan stanovanjsko-poslovni kompleks Centrum na Trgu Leona Štuklja, saj je bilo prepričano, da bo takšna rešitev cenejša od obnove knjižničnih prostorov na Rotovškem trgu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice