FOTO: Mediaspeed
Strinjajo se, da Mestna občina Maribor potrebuje razvojni preboj, ki ga lahko »skupaj dosežejo le z bolj strokovnim, transparentnim in demokratičnim načrtovanjem, soodločanjem in vodenjem«.

Mestna občina Maribor je razkrila koalicijski sporazum o sodelovanju, ki so ga 26. februarja podpisali Lista Arsenovič za Maribor, SMC – Stranka modernega centra, Lista kolesarjev in pešcev, Levica, Gasilci Maribora Neodvisna lista, DeSUS, Nova Slovenija – Krščanski demokrati, Lista mladih. Povezujemo, Stranka mladih – Zeleni Evrope.

Kot so sporočili iz mariborske občine, dokumenta javnosti niso predstavili že predvčerajšnjim, saj manjkata podpisa predstavnice Liste Melite Petelin in predstavnika Liste Lidije Divjak Mirnik - Lista za pravičnost in razvoj, ki se podpisa nista mogla udeležiti. 

»Po pogovoru župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča z obema predstavnikoma - gospo Melito Petelin in gospodom Stojanom Auerjem - se vsi strinjajo, da se dokument vendarle pošlje, medije pa bomo, ko se bosta podpisa tudi zgodila, prav tako obvestili,« so pojasnili.

Za Maribor prihodnosti

Koalicijski sporazum o sodelovanju je podpisan »z osnovnim poslanstvom, da ob upoštevanju jasno izražene volje volilk in volilcev za spremembo povežejo najboljše programske rešitve in kadrovske potenciale,« so koalicijski partnerji zapisali v uvodu.

V sporazumu je kot osnovni cilj skupnega delovanja zapisan dvig kakovosti življenja občank in občanov ob upoštevanju socialnih, okoljskih, družbenih, ekonomskih in kulturnih dejavnikov. 

Kaj piše v sporazumu?

Med drugim koalicijski sporazum predvideva ureditev mestnega jedra in nabrežij reke Drave v športno rekreacijski obroč od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu, prijazen pešcem in kolesarjem, trajnostno ureditev prometa, ki vključuje izgradnjo javnih garažnih hiš, sistema P&R, kolesarskega omrežja, izboljšavo in razogljičenje javnega potniškega prometa ter vzdrževanje cestne infrastrukture. 

Predvideva še trajnostno ureditev Mariborske tržnice, vključno z ureditvijo tržnic v ostalih mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, pri čemer je poudarjen tudi skladen razvoj vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Koalicijski partnerji so se zavezali še za sprejetje nove urbanistične zasnove ureditve mesta in sprejetje občinskega prostorskega načrta v letu 2020, ustvarjanje boljših pogojev za mala in srednja podjetja, visokotehnološka start up podjetja, socialna podjetja, invalidska podjetja in zadružništvo: »V sodelovanju z Univerzo v Mariboru bomo naredili vse za uresničitev projekta 'Tehnološki start up inkubator'

Načrtujejo še ponovno odprtje socialne trgovine pod pokroviteljstvom Mestne občine Maribor, zmanjševanje socialnih razlik med občani ter neenakosti v zdravju in omejevanje energetske revščine.

Na področju kulture so se zavezali za zagotovitev ustreznih prostorov Mariborske knjižnice, mestnega kina in Umetnostne galerije Maribor kot stičišča sodobnih medijskih praks.

Več pa v pripetem koalicijskem sporazumu, ki stopi v veljavo, ko ga podpišejo predstavniki vseh koalicijskih partnerjev.

Predvidena koalicija bo skupno štela 29 svetnikov izmed 46, kar pomeni, da bi župan Arsenovič ob ohranjanju koalicijske podpore lahko dokaj mirno vladal. Zunaj koalicije so ostali svetniki Liste Franca Kanglerja, Liste župana Andreja Fištravca in SDS.

Koordinacijo koalicije sestavlja po en predstavnik vsake stranke in liste podpisnice, župan in podžupani, vodi pa jo župan Saša Arsenovič. Pred vsako sejo mestnega sveta vodje svetniških skupin koalicijskih partnerjev načrtujejo sestanek, ki ga sklicuje vodja največje izmed koalicijskih svetniških skupin predvidoma enkrat mesečno. Koalicijski sporazum stopi v veljavo, ko ga podpišejo predstavniki vseh koalicijskih partnerjev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice