Foto: Gregor Salobir
Lista kolesarjev in pešcev je nova politična stranka v Sloveniji, ki se bo - kot so sporočili - zavzemala za več pravic kolesarjev in pešcev v prometu ter izboljšanje njihovih pogojev pri razvoju in načrtovanju mest.

Namen Liste kolesarjev in pešcev je delovati kot mrežna povezovalna stranka v različnih lokalnih okoljih. Za predsednika je bil na ustanovnem kongresu stranke izvoljen Josip Rotar.

Kot so sporočili iz stranke, je njihov namen zavzemanje za boljše pogoje kolesarjev in pešcev pri vseh vidikih upravljanja mest na nivoju lokalnih skupnosti. Lista kolesarjev in pešcev združuje posameznike, ki nameravajo s svojim javnim delovanjem preko civilnih iniciativ, strokovnih združenj, nevladnih organizacij in institucij soustvarjajti ter prispevati k družbenemu napredku.

Kot neodvisna lista je Lista kolesarjev in pešcev nastopila že na lokalnih volitvah 2014 v Mariboru in dobila enega predstavnika v 45-članskem mestnem svetu.

Foto: Gregor Salobir

Na ustanovnem kongresu stranke v Mariboru, je bil za predsednika izvoljen Josip Rotar, dosedanji predstavnik Liste kolesarjev in pešcev v mariborskem mestnem svetu in dolgoletni predsednik Mariborske kolesarske mreže ter podpredsednik Slovenske kolesarske mreže.

Ob izvolitvi za predsednika je Rotar povedal, da je interes pešcev in kolesarjev interes vseh, medtem ko je interes list z imenom in priimkom parcialni interes posameznega imena in priimka. Pri tem je dodal, da imajo glavno vlogo izboljševanju življenja prebivalcev ravno mesta in lokalne skupnosti, ki pri svojem razvoju upoštevajo potrebe pešcev ter kolesarjev, saj s tem ključno prispevajo k okoljski vzdržnosti, zdravju prebivalcev, razvoju lokalne ekonomije in odpiranju novih priložnosti.

Lista kolesarjev in pešcev se bo na lokalnih volitvah predstavila s kandidati za občinske svete v najmanj dveh občinah. Zaenkrat so ta interes izrazili v Ljubljani in Mariboru. Prav tako bo lista v Mariboru predlagala svojega županskega kandidata.

Kot so sporočili, bodo vse kandidate javnosti predstavili okrog 10. oktobra, ko bodo izpeljani tudi interni postopki evidentiranja in izbire vseh kandidatov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MBajkerka (nepreverjen)

BRAVO!!!

Bilder (nepreverjen)

Zdaj pa v parlament z biciklom...

ivanka peternel (nepreverjen)

Končno kje se lahko vpišeš v to stranko.Sem takoj za!!!!!!!!!!!Boris kje si s peciklom?

Ivanka,Škofja Loka

Starejše novice