Na račun parkirnin so lani zbrali za dobrih 830.000 evrov prihodkov.

Javno podjetje Marprom, ki se poleg izvajanja mestnega potniškega prometa zadnja leta ukvarja še z upravljanjem žičnic na Pohorju in nekaterih mestnih parkirišč, je lani ustvarilo 7,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje oziroma dober milijon evrov več kot leto pred tem, poroča STA. Družba je leto zaključila z minimalnim dobičkom.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so od prodaje smučarskih vozovnic beležili dobra 2,2 milijona evrov prihodkov, kar je 400.000 evrov več kot leto prej, iz naslova rednih avtobusnih prevozov pa dobra dva milijona evrov, kar je približno enako kot leto prej.

Znatno so povečali prihodke na račun parkirnin, ki so jih lani zbrali za dobrih 830.000 evrov, kolesarski park pa jim je prinesel 155.000 evrov, kar je prav tako več kot leto prej. Ostale prihodke so nabrali pretežno iz drugih oblik avtobusnih prevozov in trženja oglasnih prostorov, kot upravljavec avtobusne postaje pa tudi od postajnin.

Skupaj je sicer Marprom lani ustvaril dobrih 14 milijonov evrov prihodkov, saj med te štejejo tudi prihodki iz naslova subvencioniranja obvezne javne gospodarske službe mestnega potniškega prometa in vozovnic za upokojence v višini nekaj več kot pet milijonov evrov ter nekaj manj kot pol milijona evrov subvencije za izvajanje izbirne javne gospodarske službe prevoza potnikov z žičnicami, poroča STA.

Direktor Marproma Bernard Majhenič v letnem poročilu med lanskimi dosežki izpostavlja predvsem 221.000 obiskovalcev Pohorja v minuli zimski sezoni, kar je po njegovih besedah največ med vsemi slovenskimi smučišči. Našteli so 133 smučarskih dni in nekaj več kot 150.000 smučarjev.

Ob tem so v lanski kolesarski sezoni prodali več kot 6000 vozovnic za kolesarski park, kar je skoraj za četrtino več kot leto prej, pred zimsko sezono pa na Mariborskem Pohorju namestili nov avtomatiziran sistem zasneževanja ter pripravili vse potrebno za prehod na nov sistem evidentiranja in prodaje vozovnic v mestnem avtobusnem prometu.

Marprom je konec leta zaposloval 280 ljudi, oktobra lani pa so z obema reprezentativnima sindikatoma podpisali novo kolektivno pogodbo, poroča STA. Samo v prometni operativi je zaposlenih 157 ljudi, med njimi 145 voznikov avtobusov.

Avtobusni promet so opravljali z okoli 70 vozili, že dotlej soliden vozni park pa so še obogatili z nabavo šestih novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin. Njihovi vozniki so lani skupaj opravili 3,74 milijona kilometrov ter prepeljali skoraj štiri milijone potnikov. Tudi letos načrtujejo rast števila opravljenih kilometrov.

Mariborski mestni svet je sicer na zadnji redni seji podjetju s potrditvijo rebalansa proračuna odobril najem novega skoraj milijon evrov visokega kredita. Kot je takrat pojasnil Majhenič, bodo za zagotavljanje tekoče likvidnosti najeli 850.000 evrov dolgoročnega bančnega posojila, za leto dni pa bodo hkrati za 100.000 evrov na računu povečali limit.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Nihče ne ocenjuje škodo ,ki je nastala v naravi s kolesi downhill . Pohorje je štajerska Golanska planota ,ki si nikoli več ne bo opomogla . Plazenje je posledica erozije zaradi nestrokovnega posega v zemljino .

Diarea (nepreverjen)

Ti si ziher na nekih drogah ....

In reply to by Kritik (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Trdih temeljih zdrave kmečke logike !

In reply to by Diarea (nepreverjen)

Starejše novice