Predstavniki vlade in občin so danes podpisali dogovor o višini povprečnine za prihodnje leto. 

Za prihodnje leto je bila dogovorjena povprečnina v višini 573,5 evra, poroča STA. Pri tem gre za kompromis med željami občin in prvotno ponudbo vlade, dosežen v usklajevanjih v preteklih tednih. Občine tako ocenjujejo, da v dogovoru ni ne zmagovalcev ne poražencev.

Z vladnega urada za komuniciranje so sicer že v torek zvečer sporočili, da so dogovor dosegli, vendar njegove vsebine takrat niso razkrili.

Dogovor so podpisali predsedniki treh reprezentativnih združenj občin Branko Ledinek (Skupnosti občin Slovenije), Robert Smrdelj (Združenje občin Slovenije) in Matej Arčon (Združenje mestnih občin Slovenije) ter na vladni strani finančni minister Andrej Bertoncelm poroča STA. Ob podpisu pa sta bila navzoča tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za javno upravo Rudi Medved.

Šarec opozoril na pomembnost in številčnost nalog občin

Premier je tako povedal, da je šlo za prvi korak sodelovanja med vlado in občinami, medtem ko jih čaka še sodelovanje pri pripravi posodobitve zakonodaja. A kot ugotavlja, razvoj občina še bolj kot višina povprečnine zavira nerazumna zakonodaja na vseh področjih. Pri tem je opozoril na to, da si marsikdo niti ne predstavlja, kakšne vse naloge opravljajo občine in s čim se morajo ukvarjati. 

Predsedniki združenj občin so zadovoljni ob dosegi dogovora in po Smrdeljevih besedah solidnega kompromisa. Kot je dejal, je dogovorjena višina povprečnine za prihodnje leto za dobrih 20 evrov višja, kot je letošnja povprečnina, a hkrati za 35 evrov nižja od predvidenih stroškov v letu 2019.

Povprečnina je na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice