Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Konzulat Bosne in Hercegovine v Sloveniji s sedežem v Mariboru se zapira.

Vlada se je na včerajšnji seji seznanila z zaprtjem konzulata Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji s sedežem v Mariboru, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Veleposlaništvo Bosne in Hercegovine v Ljubljani je ministrstvo za zunanje zadeve 11. oktobra 2021 obvestilo, da od zaključka mandata častnega konzula Smaila Festića konzulat v Mariboru ne deluje več.

Hkrati je veleposlaništvo v isti noti obvestilo ministrstvo za zunanje zadeve o nameri za odprtje novega konzulata Bosne in Hercegovine s sedežem v Kopru.

Po poročanju STA je bi Festić novinar in galerist, dopisnik Borbe in Večernjih novosti, sodeloval pa je tudi z dnevnikom Večer in revijo 7D.

Rodil se je leta 1939 v kraju Stolac v BiH, umrl leta 2017 v Mariboru, kjer je leta 1988 s soprogo Nevenko ustanovil Galerijo Festić, prvo zasebno razstavno-prodajno galerijo v Mariboru in tudi eno prvih v tedanji Jugoslaviji.

Galerijo so po njegovi smrti preimenovali v Mednarodni kulturni center Smail Festić. Častni konzul Bosne in Hercegovine v Sloveniji je postal leta 2011, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nagajivček (nepreverjen)

Smail Festić; pri njem smo razstavljali in on je razstavljal pri nas ! Sploh nisem vedel, da ni dočakal 100 let ! Je izgledal kot da bo zvonil za sodni dan ! Blag mu spomin !

Starejše novice