Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje prejšnjemu mariborskemu županu Andreju Fištravcu in nekdanjemu direktorju mestne uprave Marku Žuli, ki jima tožilstvo očita domnevno sporni zaposlitvi v prvem letu županskega mandata.

Okrožna državna tožilka Katja Arnuš bivšemu županu Maribora Andreju Fištravcu in takratnemu direktorju mestne uprave Marku Žuli očita zlorabo položaja in pridobitev nepremoženjske koristi v letu 2013, ko se je v kabinetu župana zaposlila Patricija Jankovič, Igor Petelin pa v uradu za gospodarske dejavnosti.

Tožilstvo za oba zahteva deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Petelinu naj bi po prepričanju tožilstva omogočili premoženjsko korist, ko so z njim sklenili trimesečno podjemno pogodbo za enako delo, kot bi ga lahko opravljal že v okviru predhodne zaposlitve. S tem naj bi mu, tako tožilstvo, omogočila mesečni dohodek 1500 evrov.

Pričal Fištravčev svetovalec Kovačič

Pred sodnico Andrej Lukeš je stopil Marko Kovačič, nekdanji županov svetovalec, ki je povedal, da je županu Fištravcu priskočil na pomoč zaradi obsega dela. Na Mestni občini Maribor je bil v letih 2013 do 2018 »Za pomoč sem se odločil zaradi obsega dela. Občina je bila že nekaj mesecev v blokadi, bilo je veliko nerešenih zadev, mesto je nazadovalo,« je pojasnil Kovačič, ki je bil preko podjemne pogodbe županov svetovalec za področje ekonomije in gospodarstva, rednega delovnega razmerja pa ni želel.

Petelinovo zaposlitev je komentiral, da je bil z njo seznanjen, sicer pa je z njegovim prihodom občina samo pridobila. »Želel je spremeniti zadeve na bolje in prispevati k razvoju mesta. Težko bi delali z nekom, ki ne bi bil del sistema. Sodeloval je pri strategiji krožnega gospodarstva in prepričan sem, da z obstoječim kadrom tega ne bi uspeli rešiti. Zaposlitev je bila potrebna,« je dejal Kovačič in o zaposlitvi Jankovičeve dodal, da je delala na področju prava, imela je tudi potrebne izkušnje za pridobivanje evropskih sredstev.

Sodišče čaka na dokumente občine

Sojenje se bo nadaljevalo 28 januarja, ko bo sodišče pridobilo še potrebne dokumente o zaposlitvah v višji plačni razred s soglasjem župana, ki jim jih doslej še niso dostavili. Na zatožno klop je tokrat sedel samo Fištravec, saj so soobtoženemu Žuli prihod onemogočile vremenske razmere v Srbiji, kjer je urejal službene zadeve.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice