Slika je simbolična (foto: Bobo).
Informacijska pooblaščenka: Zakon dovoljuje vpogled v osebni dokument ob preverjanju pogoja PCT.

Zakon o varstvu osebnih podatkov dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT, je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Delodajalci in ponudniki storitev tako lahko vpogledajo v dokazila, torej osebne dokumente, ne smejo pa jih hraniti.

Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki delodajalci in ponudniki storitev torej ne smejo kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine, pojasnjuje Prelesnikova.

Odloki za zdaj veljajo

Informacijska pooblaščenka je namreč danes prejela več vprašanj glede dopustnosti vpogledov v osebni dokument, kot to določa zadnji vladni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki je začel veljati danes.

Prelesnikova je sporočila, da glede obdelave osebnih podatkov odlok bistveno spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev.

Prelesnikova je opomnila, da bo ustreznost odlokov in neobstoj zakona v zvezi s preverjanjem pogojev preboleli, cepljeni, testirani PCT presojalo ustavno sodišče, saj je tudi sama vložila zahtevo za presojo ustavnosti.

»Dokler torej ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo,« je poudarila.

Informacijski pooblaščenec ne sme presojati, če so ukrepi ustrezni

Navedla je, da so ne glede na to v uradu informacijskega pooblaščenca že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oziroma 82. člen zakona o varstvu osebnih podatkov.

Informacijski pooblaščenec pa, tako Prelesnikova, kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne sme presojati, kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna. Prav tako ne, če so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb ustrezni.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
avokado (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz sem se cepil da bom bolj normalno živel. Sedaj pa zaradi drugih moje življenje postaja prava mora!

Rola (nepreverjen)

Aja ti si se cepil samo zaradi lagodnega življenja in ne zaradi strahu pred virosum? Si prepričan da boš normalno živel? Bolano...

In reply to by avokado (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

mojca pojma nima ... brez sodnega naloga ti ne sme nihče gledati v dokumente!

Starejše novice