Lani so v Mariboru zabeležili več kot 50 odstotkov manj nočitev kot leto prej in več kot 60 odstotkov prihodov gostov manj, sporočajo iz Zavoda za turizem Maribor.

Lansko turistično leto v Mariboru je bilo močno zaznamovano z epidemijo, ki je povzročila tudi veliki manko gostov. 

Tako so v Mariboru lani zabeležili 200.859 nočitev, kar je 56 odstotkov manj kot v letu 2019. Zabeležili so tudi 72.663 prihodov gostov, kar je 66 odstotkov manj kot leto poprej. 

Največkrat so Maribor obiskali Nemci, Hrvati, Srbi, Italijani in Madžari, največ nočitev pa so zabeležili januarja, februarja in avgusta. 

Število unovčenih turističnih bonov do 1. oktobra je bilo 6152.

V letu 2020 sta bila Turistično informacijski center Maribor in Hiša Stare trte zaprta med marcem in majem ter oktobrom in decembrom, zato so zabeležili kar 82-odstotni upad obiskovalcev in 80-odstotni upad prometa. 

Presežek odhodkov nad dohodki

Kljub letu epidemije pa so na Zavodu za turizem Maribor celo leto promovirali mesto in širšo okolico ter razvijali turistične produkte.

Presežek odhodkov nad dohodki za lansko leto je 19.645 evrov. Posledica tega presežka je izpad tržne dejavnosti mariborskega zavoda za turizem, so sporočili.

»Z enakim izzivom se je pričelo tudi letošnje leto, zato je iskanje novih virov prihodkov ključno za nadaljnje tržno poslovanje zavoda. Letno poročilo je pokazalo, da bo potrebno v načrtu dela za leto 2021 zastaviti konkretnejše in merljive cilje ter pripraviti program, ki bo temeljil na iskanju inovativnih turističnih produktov ter aktivnejšem in tesnejšem povezovanju deležnikov kulturnega, športnega in kongresnega turizma, društvene dejavnosti ter ponudnikov nastanitvenih kapacitet,« je povedala Neva Pipan, predsednica sveta Zavoda za turizem Maribor. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
2021 (nepreverjen)

Kako to, ko pa je mesto vedno polno turistov iz Albanije ? Ko gres ob nedeljah v mesto ne slisis druga, kot albanski jezik.

Starejše novice