Od 131,66 milijona evrov lanskega bilančnega dobička so si izplačali za pet milijonov evrov dividend ali 0,50 evra bruto na delnico.

Lastnica Nove KBM, luksemburška družba Biser Bidco, je na današnji skupščini banke v Mariboru sklenila, da si od 131,66 milijona evrov lanskega bilančnega dobička izplača za pet milijonov evrov dividend ali 0,50 evra bruto na delnico, medtem ko 126,66 milijona evrov ostane nerazporejenih.

Kot je razvidno iz zapisnika skupščine, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa, je lanski bilančni dobiček sestavljen iz lanskega čistega dobička banke v višini 75,52 milijona evrov, zneskov iz naslova učinka sprememb računovodske politike zaradi prehoda na mednarodni standard računovodskega poročanja v višini 22,45 milijona evrov in zadržanega dobička iz preteklih let v višini 33,68 milijona evrov, poroča STA.

Dividenda za lani je bistveno nižja od dividende za leto 2017, saj si je lani Biser Bidco, v katerem ima 80-odstotni lastniški delež ameriški sklad Apollo, 20-odstotnega pa Evropska banka za obnovo in razvoj, izplačal za 45,8 milijona evrov dividend.

Skupščina je danes upravi in nadzornemu svetu za delo v lanskem poslovnem letu podelila razrešnico, se seznanila s poročilom o prejemkih organov vodenja in nadzora banke za lani ter soglašala s podaljšanjem sodelovanja z družbo Deloitte revizija še za leto 2021.

Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj sta pogodbo o nakupu 100 odstotkov banke za kupnino 250 milijonov evrov podpisala julija 2015, vse pogoje za nakup pa sta izpolnila aprila 2016.

Nova KBM pa je junija podpisala pogodbo o nakupu Abanke, ki jo je država morala prodati, ker je bila tako kot Nova KBM in NLB konec leta 2013 deležna državne pomoči. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov, zaključek transakcije je pričakovati do konca leta, ob upoštevanju pridobitve soglasij pristojnih organov. S prodajo Abanke je država končala privatizacijo bank.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice