Na situacijo v lenarškem podjetju Salomon se je odzval tudi tamkajšnji župan Janez Kramberger.

V petek smo že kar drugič poročali o požaru, do katerega je prišlo vnovično v industrijskem objektu v Lenartu, in sicer v poslovni enoti podjetja Salomon. Dva zaposlena je reševalno vozilo zaradi vdihavanja dima tudi odpeljalo v bolnišnico.

Spomnimo: A to se je zgodilo že teden dni pred tem, ko je na nedeljo, 14. aprila, izbruhnil požar, s katerim so se gasilci borili več ur. Pri tem je bil tudi poškodovan eden izmed njih. 

Inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, ki je po hudem požaru v poslovni enoti podjetja Salomon v Lenartu opravil inšpekcijski nadzor, je zaradi varovanja življenja in zdravja ljudi, javnega reda in miru, javne varnosti, premoženja večje vrednosti, ali nevarnosti za okolje na podlagi ugotovitev zavezancu izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave.

Obratuje lahko le naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov

»Z ustno odločbo je bilo podjetju odrejeno, da mora do zagotovitve (izgradnje) novega skladiščnega prostora prenehati z obratovanjem naprave za predhodno obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, in naprave za predelavo odpadkov po mehanski obdelavi odpadkov ter predelavo odpadkov v trdno gorivo. Obratuje lahko le naprava za predelavo (sortiranje) nenevarnih odpadkov,« je po prvem požaru sporočil inšpektor za okolje in naravo.

Po besedah inšpektorja je bil prevzem odpadkov zaustavljen, dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru, in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov.

Župan Kramberger: Podjetje vedno igra žrtev in zavaja javnost

Na to pa se je odzval tudi župan Občine Lenart Janez Kramberger, ki meni, da podjetje »vedno poskusi zaigrati žrtev in zavajati javnost«, kar potrjuje tudi podpis pod izjavo za javnost »direktor Gregor Repič in zaposleni PE Lenart«. Župan tako pravi, da je mešanje zaposlenih in govoričenje o ohranjanju delovnih mest samo floskule.

Bivši zaposleni je danes zjutraj na protestnem shodu jasno povedal, da zaposleni delajo za minimalne plače v nemogočih delovnih pogojih med črvi in ščurki. Če direktor g. Repič nima prave predstave o pogojih dela v njihovem podjetju, ga vabimo v prostore občine in bomo skupaj pogledali fotografije, ki jih vsakodnevno pošiljajo zaposleni in prosijo naj v lokalni skupnosti nekaj storimo.

Skrajno neokusno se nam zdi, da vodstvo podjetja izkorišča invalide za prikaz drugačnega stanja v podjetju. Vsi vemo, da so invalidi ranljiva in težje zaposljiva skupina ljudi, zato prosimo vodstvo, da neha zavajati javnost in se pogovarjajmo o stvareh, ki so problematične. V izjavi pišejo, da so vzpostavili zgledno stanje na pogorišču, kar je zagotovo res. Minuli petek, ob obisku ministra za okolje, so bili prostori res počiščeni in tudi verjamemo okoljskemu inšpektorju, ki je zapisal v današnji izjavi, da v podjetju ne presegajo dovoljenih količin glede na skladiščenih odpadkov v ZS3 po okoljevarstvem dovoljenju.

Po dveh požarih, v katerih so zgorele velike količine odpadkov in celotedenskem odvažanju odpadkov ter odločbi, da do nadaljnjega ne smejo sprejemati novih odpadkov bi pa res bilo čudno, če bi še vedno presegali dovoljene količine odpadkov. Vprašajte gasilce, kako je zgledalo ob prvem požaru, ko se niti peš niso mogli gibati po podjetju, toliko je bilo smeti. V podjetju govorijo o dveh požarih, če ravno je bilo več manjših požarov v preteklosti in tudi zaposleni so povedali, da manjše požare pogasijo sami.

Zapisali so tudi, da je župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger presenetil z izjavami in da so njegove izjave o zapiranju preuranjene, v istem trenutku pa vodstvo družbe prehiteva forenzično preiskavo in govori o neuradnih informacijah in o podtaknjenem požaru. Kako si sploh drznejo govoriti o neuradnih podatkih preiskave. Kriminalisti opravljajo svoje delo korektno, zato jih naj pustijo, da z največjo profesionalnostjo opravijo svoje delo in nam podajo poročilo o tem, kaj je bil vzrok požarov. Ne moremo se znebiti občutka, da s takšnimi izjavami ne zavajajo samo javnosti, ampak poskušajo ovreči verodostojnost dela kriminalistov.

»Te svinjarije ne rabimo tukaj!«

Vodstvo družbe pozivamo, da neha z zavajanjem in govoričenjem o zadevah, ki niso predmet teh problemov s katerimi se srečujejo naši občani, ki so jim danes javno povedali: »Te svinjarije ne rabimo tukaj!« Kako v Sloveniji rešiti težave z odpadnimi materiali je stvar države in lokalnih skupnosti ter zagotovo ne podjetja, ki mu je prioriteta ustvarjanje dobička.

V Občini Lenart se zavedamo, da je zaposlovanje invalidov ena od težav, s katero se srečujemo v državi in lokalnih skupnostih. Prepričani smo, da si invalidi zaslužijo boljša delovna mesta, kot jim jih nudijo v podjetju Salomon d.o.o. PE Lenart in zato, ker zaposlujejo invalide, so deležni številnih davčnih ugodnosti. Ob tem pa si še upajo zapisati, da ne zahtevajo nobene finančne pomoči, kljub državnim subvencijam in zelo dobro plačanem delu ravnanja z odpadki.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Slovenija je veliko smetišče ,ki ga obvladuje EKO mafija . Ali ste pozabili gume na Dravskem polju ? Nič se ni spremenilo , nikogar niso ovadili , še več lastnik deponije toži državo .

Starejše novice