Letališču Edvarda Rusjana Maribor grozi, da bo po 17. juliju ostalo prepuščeno samemu sebi. Odpovedni rok se izteka, ministrstvo za infrastrukturo pa še ni odločeno, kaj bi z njim storilo. Ministrica letališče ponudila Turkom.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor dve leti po prvih megalomanskih napovedih o 300 in nato še več kot 600 milijonih investicij sameva kot še ni nikoli doslej. Letališče nima redne letalske povezave, promet sestavljajo le zasebni leti in šolajoči se piloti švicarske letalske družbe. SHS Aviation v zaključku lanskega leta več mesecev ni plačeval najemnine, januarja pa je odpovedal najemno pogodbo. Mariborskemu letališču tako grozi, da bo 17. julija, ko se izteka odpovedni rok, ostalo prepuščeno samemu sebi. Kitajski investitorji želijo svoje velikopotezne 660-milijonske načrte uresničiti le ob pridobitvi koncesije za obdobje 50 let.

Najem ali koncesija? Prodaja?!

Čeprav so se na infrastrukturnem ministrstvu jeseni skorajda že nagnili k razpisu koncesijskega akta, ministrica Alenka Bratušek še premleva, ali bi ob izteku odpovednega roka letališču iskala novega najemnika, razpisala koncesijski akt ali ga celo prodala. Prav tako še ni sprejet državni prostorski načrt, ki predvideva širitev pristajalne steze za 800 metrov, kar bi mariborskemu letališču omogočilo medcelinske lete.

»Ministrstvo si prizadeva najti ustrezno rešitev za zagotovitev nemotenega delovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor tudi v prihodnje,« so za Mariborinfo pojasnili na Ministrstvu za infrastrukturo.

A časa ni več na pretek, v kolikor bi ministrstvo želelo izpeljati postopek najema ali koncesijskega akta, ali pa celo prodaje, bi kmalu moralo stopiti v akcijo. Država bi si težko privoščila, da bi z 18. julijem prevzela upravljanje nad infrastrukturo, ki ob letališču gosti še radarsko kontrolo, carino, helikoptersko nujno pomoč in Letalski center Maribor.

Namesto Kitajcev Turki?

Ministrica Bratuškova za zdaj dela še na neformalni način, in sicer tako da v pogovorih s tujimi državniki predstavlja situacijo v zvezi z mariborskim letališčem. Tako je pred časom na bilateralnih pogovorih s turškim ministrom za promet poleg priložnosti, ki jih omogoča Luka Koper, izpostavila tudi priložnosti, povezane z letališčem v Mariboru.

»Turškemu ministru je predstavila možnost, da bi Turkish Airlines uporabljal tudi štajersko letališče. Povedala mu je, da je letališče skladno s predpisi in standardi Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) in razpolaga z veljavnim obratovalnim dovoljenjem. Ministra je pozvala, naj priložnosti predstavi tudi vodstvu turškega nacionalnega letalskega prevoznika. O tem, da bi se ta odločil leteti tudi iz Maribora in da bi turška stran prevzela tudi upravljanje letališča, pa je zelo preuranjeno govoriti,« pojasnjujejo na ministrstvu za infrastrukturo.

Bratuškova je turški strani predstavila možnost, da bi njihov največji letalski prevoznik uporabljal mariborsko letališče. A bržkone bi letalsko družbo kot je Turkish Airlines v Maribor veliko bolj vlekla uporaba kot upravljanje. Turke bi glede na številne lete iz večjih bližnjih letališč zanimalo le skladiščenje oziroma parkiranje njihovih letal, ko ta ne bi bila v uporabi. 

Bo ministrstvo zadnji hip klonilo želji Kitajcev?

Na ministrstvu tako še vedno premlevajo, kako nemoteno zagotoviti delovanje Letališče Edvarda Rusjana Maribor v prihodnje, a poudarjajo, da pri tem nobena pravna oseba ne bo privilegirana pri obravnavi. Govora je seveda o trenutnem najemniku, ki že več mesecev glasno želi pridobiti koncesijo za obdobje 50 let. V tem času naj bi SHS Aviation izpeljal megalomanske načrte za mariborsko letališče, v katerega bi vložil več kot 600 milijonov evrov.

»V primeru nadaljnje oddaje v najem ali v primeru koncesije bo skladno z zakonodajo izbran najboljši ponudnik in resen partner,« so še povedali na ministrstvu. A kot nam je zaupal vir, ki ne želi biti imenovan, v primeru razpisa koncesijskega akta nihče ne pričakuje več prijavljenih.

V iniciativo One Belt, One Road tudi Italija

Kitajski investitorji so se v Mariboru za zdaj na več področjih izkazali le po velikopoteznih načrtih, manj po izvedbi. Projekt mariborskega letališče je bil novembra 2017 vključen v iniciativo One Belt, One Road, v katerega pristopa tudi Italija. Kot piše Delo je v iniciativo s sporazumi pristopilo več kot 80 držav, skupno pa je bilo do zdaj podpisanih že več kot dva tisoč projektov z oznako »pasu in ceste«. Za zgraditev infrastrukture bodo v prihodnjem desetletju Kitajci po ocenah porabili neverjetnih tisoč milijard dolarjev.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Dokler bo Maribor gospodarsko propadal, bo letališče samo žalostna slika nekoč uspešnega gospodarstva.

Starejše novice