FOTO: Bobo
V lokalnem odboru Levice Maribor so ogorčeni nad odločitvijo Holdinga Slovenske elektrarne o okrepljeni centralizaciji poslovanja in upravljanja Dravskih elektrarn Maribor. Obdravske župane in poslance pozivajo k ukrepanju pred vlado.

V javnem pismu mariborska Levica tako od podravskih županov in poslancev pričakujejo, da od vlade zahtevajo takojšnjo zaustavitev vseh aktivnosti v zvezi s centralizacijo v skupini HS, ponovno vzpostavitev nadzornega sveta DEM ter selitev sedeža HSE v Maribor. Javno pismo objavljamo v celoti.

Javno pismo obdravskim županom in poslancem

Spoštovani,

v lokalnem odboru Levice Maribor zaskrbljeno in z ogorčenjem spremljamo zadnje dogodke, povezane z odločitvijo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) o okrepljeni centralizaciji poslovanja in upravljanja Dravskih elektrarn Maribor (DEM d. o. o.).
 
Poteze lastnika po ukinitvi nadzornega sveta DEM so nedvoumno pokazale, da je bila z ukinitvijo tega izjemno pomembnega organa hkrati ukinjena skrb za samo družbo, njene projekte in povsem zanemarjena odgovornost do okolja, v katerem deluje. Sistem upravljanja, kot smo mu priča, nima nikakršne podlage v aktualni zakonodaji. Uničevanje investicijskega in kadrovskega potenciala ni politika, ki bi peljala k razvoju,  škodi tako razvoju regije kot celotne družbe ter posledično ogroža varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo. 

Vsa opozorila s strani županov, poslancev in sveta delavcev DEM so naletela na nerazumljivo ignoranco pristojnih organov upravljanja in nadzora. Centralizaciji so se skupno, s pobudo in podpisanim sklepom, da se sedež HSE preseli v Maribor, ob županih Podravja uprli tudi v Skupnosti občin Slovenije, Razvojnem svetu Podravja, Štajerski gospodarski zbornici, kulturnih ustanovah, gospodarskih družbah…. Odgovora na to racionalno zahtevo še vedno nismo prejeli!

Uničevanje razvojnih možnosti uspešnega podjetja in centralizacija (prav vsega) v Ljubljani zagotovo ni v sozvočju z obljubami vlade o enakomernem regionalnem razvoju. DEM so že vsa leta investicijski steber celotnega elektrogospodarstva. Nedopustno je, da vlada dopušča izčrpavanje in uničevanje uspešne družbe v interesu nekaj posameznikov. Centralizacija prav vseh funkcij na HSE d. o. o., brez kakršnekoli resne analize o finančnih učinkih in škodi, ki bi jo povzročila razvoju odvisnih družb in ne nazadnje skladnemu regionalnem razvoju, vsekakor ni nekaj, kar bi župani in poslanci državnega zbora podprli. Na DEM že leta ne zaposlujejo mladega strokovnega kadra ali podeljujejo štipendij. Ob izgubi razvojnih možnosti bodo družbo DEM zapustili tudi prenekateri perspektivni kadri. Nastala škoda bo nepopravljiva.

Dravske elektrarne Maribor in njihova proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov so eden najpomembnejših energetskih temeljev slovenske energetike, učinki delovanja pa se zrcalijo tako na lokalnem kot tudi regijskem in nacionalnem nivoju, kjer je družba ves čas svojega delovanja ravnala gospodarno in družbeno odgovorno. Ker vplivi delovanja segajo tudi na druga področja, od socialnega vidika na eni pa vse do multiplikativnega učinka na razvoj številnih panog na drugi strani, je tudi odgovornost politikov, da zagotovijo okolje za nadaljnji razvoj, toliko večja. 

Od podravski županov in poslancev pričakujemo, da od vlade zahtevajo:

•    Takojšnjo zaustavitev vseh aktivnosti v zvezi z centralizacijo v skupini HSE
•    Ponovno vzpostavitev nadzornega sveta DEM d. o. o. – po vzoru zahodnih infrastrukturnih podjetij, v katerem ima predstavnika tudi lokalna skupnost
•    Selitev sedeža HSE d. o. o. v Maribor – de iure in de facto ter v celoti.

Vlada RS je ne glede na ZSDH še vedno lastnik HSE in kot taka odgovorna za strateško upravljanje skupine – torej izgovor o ne vpletanju v »poslovanje« SDH in posledično HSE nima zakonskih osnov.

V Mariboru, 6. 12. 2018                                                                          Levica
                                                                                                                     Lokalni odbor Maribor

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Končno se je nekdo zbudil v Mariboru.Potrebno pa bo organizirat ene demonstracije v Mariboru,da se nas bo slišalo v LJ.

Starejše novice