Levica je danes vložila predlog zakona o minimalni plači, ki prihodnje leto predvideva dvig slednje na 667 evrov, leta 2020 pa na 700 evrov neto.

V predlogu zakona, ki si je zagotovil podporo vseh koalicijskih strank, so v stranki navedli, da bodo z letom 2019 iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki, opredeljeni v zakonodaji in kolektivnih pogodbah. Toda konkretno glede datuma se zaenkrat menda še niso zedinili.

Kot je povedal Luka Mesec, naj bi formula zagotovila, da nihče, ki dela osem ur na dan, ne bo več životaril na pragu tveganja revščine.

Od prvega januarja naj bi minimalna plača torej znašala 667 evrov neto, leta 2020 se bo povečala na 700 evrov, preden bo leto pozneje začela veljati formula, ki bo narekovala minimalno plačo, vsaj 20 odstotkov višjo od minimalnih življenjskih stroškov. Po trenutnem izračunu bi to pomenilo 736 evrov, piše STA.

Delodajalci kličejo po dialogu

Toda v Združenju delodajalcev Slovenije svarijo, da določanje minimalne plače zahteva posvetovanje in usklajevanje med socialnimi partnerji, medtem ko v Območno-podjetniški zbornici Slovenije državo pozivajo k razbremeniti stroškov dela. 

V združenju izpostavljajo, da obravnava zakona še niti ni bila predstavljena ekonomsko-socialnemu svetu, podjetja, delodajalci pa tako sredi novembra še ne vedo, kakšni stroški dela in kakšna ureditev jih čaka v naslednjem letu. Želijo si dialog med vlado, sindikati in delodajalci, preden bo minimalna plača po uskladitvi med temi ključnimi deležniki poslana v parlament.

Branko Meh, predsednik OZS, obenem poudarja, da bi država morala razbremeniti stroške dela, s čimer bi delavcem ostalo več, saj naj bi razlika med bruto in neto plačo bila prevelika.

Koordinator Levice Luka Mesec je sicer dejal, da bo predlog v skladu z dogovorom s koalicijo obravnaval tudi ekonomsko-socialni svet. 

SDS za sklic nujne seje DZ

Odzvali pa so se že tudi v poslanski skupini SDS, kjer so na temo minimalne plače vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Po njihovem mnenju je sistem zagotavljanja minimalne plače, izhodiščne plače in urejanje s kolektivnimi pogodbami nepregleden, kot možno rešitev pa predlagajo uvedbo minimalnega plačila po urni postavki.

Z zakonsko določeno minimalno urno postavno, upoštevanjem različnih delovnih pogojev in dodatnih varovalk bi vsak delavec dobil vsaj minimalno plačo, ki bi odgovarjala številu opravljenih ur dela.

Pri tem opominjajo, da je k uvedbi minimalnega plačila na podlagi urne postavke pristopilo že več držav, nazadnje se je z 8,84 evra na uro za uvedbo tovrstnega sistema odločila Nemčija.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lidija50 (nepreverjen)

Če se ne spremeni dohodninska lestvica, bo to povišanje šlo v državno blagajno, ne k delavcu! Kdor ima otroke, bo dobil manj otroških dodatkov, manj štipendije.....spet gre to v korist države in zavajanje pridnih in delavnih.....
Žal niso pa sprejeli spremembe dohodninske lestvice, ki je že leta in leta enaka, kljub podražitvam,....delavci bi tako res prejeli več neto plače, sedaj pa bodo še več dohodnine dajali državi, saj se jim bo prištel še regres k osnovni plači!?

Starejše novice