Podporo osnutku, s katerim se sredstva večini uporabnikov zvišujejo, so dale že vse koalicijske stranke, medtem ko ga Levica za zdaj zavrača. A brez teh bo vlada imela komaj dovolj glasov, poroča STA. 

Rebalans so na finančnem ministrstvu začeli pripravljati decembra, ko je vlada zaradi višje rasti pričakovanih prihodkov zvišala tudi načrtovane odhodke. Letos je predvidenih tako 10,6 milijard evrov, medtem ko je v veljavnem proračunu za leto 2019, ki ga je DZ sprejel že novembra 2017, bila ta meja določena pri 9,70 milijarde evrov. Posledično se večini sredstva zvišujejo.

A pogajanja s proračunskimi uporabniki naj bi bila zelo trda, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj, saj so morali velik del želja in zahtev uokviriti na raven, ki omogoča doseganja proračunskega presežka in hkrati naslavlja vse socialne kategorije v državi.

Levica: Več denarja za znanost, manj za obrambo

Zunajkoalicijska partnerica Levica si želi več sredstev za znanost in manj za obrambo. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca poleg tega od ministrstva za finance tudi še niso prejeli vseh dokumentov, da bi lahko oblikovali jasno stališče, rebalans tako »načeloma trenutno njihove podpore nima«.

Bertoncelj za sprejem rebalansa v 90-članskem DZ potrebuje navadno večino glasov, peterica strank manjšinske vlade pa jih lahko prispeva 43. Po vseh verjetnosti bosta rebalans podprla tudi poslanca narodnosti, kar pomeni zadostnih 45 glasov, vsekakor pa bi še z glasovi devetih poslancev Levice postopek sprejemanja tekel veliko bolj udobno. Glasovanje v DZ je pričakovati v začetku marca.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice