Ob napovedanih proračunskih rezih v kulturnem, socialnem in športnem sektorju se v Listi kolesarjev in pešcev sprašujejo: »Kakšne so pravzaprav prioritete vodstva Mestne občine Maribor?«

Kot so zapisali v Listi kolesarjev in pešcev, so pred nadaljevanjem 6. redne seje Mestnega sveta Mestne občine Maribor postavljeni pred ultimat: »Ali sprejemamo podražitve storitev, kot so javni prevoz, čistilna naprava in parkirnine, ali pa se bodo sredstva odvzela že odobrenim programom družbenih dejavnosti.«

Dodajajo, da v nasprotju s takšno linearno logiko, verjamejo, da bi morale javne politike temeljiti na strategijah, ki jasno določajo prioritete, cilje, vizije in akcijske načrte za posamezna področja.

Maribor - talec politike, ki stavi na prestiž in zunanjo podobo?

Zato postavljajo vprašanje: Kakšne prioritete zastopa občina pri rezanju sredstev na področju družbenih dejavnosti?« 

Zavračajo idejo, da bi tisti, ki z visokokakovostnimi programi oblikujejo mestotvorno tkivo - umetniki, športniki, mladinski delavci in socialno angažirani medgeneracijski centri, bili žrtvovani na račun politike, ki namesto na skupno dobro, stavi na prestiž in zunanjo podobo.

Ob tem izpostavljajo: »Škandalozno prakso mariborskega župana, ki z eno roko občutno krči podporo najaktivnejšemu delu mariborskega družbenega življenja, medtem ko z drugo roko prireja bankete za ekskluzivno elito, se hvalisa z zasebno peko steakov v kleti (zaprte!) gostilne Trije ribniki, financira potovanja na prižig olimpijske bakle in dodeljuje poslovna sodelovanja tistim, ki so povezani po sorodstvenih ali prijateljskih linijah.«

»Pred četrtkovo sejo Mestnega sveta je pomembno, da se javnost zaveda, da se lahko politične skupine v mestnem svetu, predvsem največje, izognejo žrtvovanju programov športnih, kulturnih, mladinskih in socialnih društev in zavodov,« so zapisali.

Dodajajo, da lahko problem pomagajo reševati tisti, ki so odgovorni tudi za vodenje države, »ki mariborski občini ne zagotavlja dovolj finančnih sredstev niti za osnovne zakonske obveznosti, kaj šele za razvojne projekte.«

Predlagajo prodajo gostilne Pri treh ribnikih

Ob tem so v Listi kolesarjev in pešcev pripravili še eno rešitev - to je prodaja gostilne Pri treh ribnikih.

Kot so zapisali, gre za spodletelo investicijo župana Arsenoviča, »ki ni del nobene obstoječe strategije mesta in ne spada med prioritete mesta«. V mestnem svetu bodo zahtevali javno poimensko glasovanje.

»Zavedamo se, da je Maribor na prelomnici - ali bo ostal talec politike, ki stavi na prestiž in zunanjo podobo, ali pa bo usmerjen v skupno dobro in trajnostni razvoj, ki bo koristil vsem prebivalcem,« so še zapisali in dodali, da bodo še naprej zagovarjali drugo možnost. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
parjad (nepreverjen)

Če komunisti lani z referendumom ne bi preprečili Janši da proda naše vodne vire, sedaj ne bi imeli finančnih težav. Banda rdeća kolesarska.

Le (nepreverjen)

parjad...menjaj dilerja . Kurji drek ti meša s koko !

In reply to by parjad (nepreverjen)

Evo (nepreverjen)

Skupina za zdrahe in popivanje ali krajše Lista ležečih kolesarjev naj se zanima za varnost pešcev in kolesarjev .

HASO (nepreverjen)

POZIV: ne odpirajte več Siol.net, ker so samovoljno ukinili komentarje. Brez naših klikov bodo najbolj kaznovani.

Starejše novice