Lokal z izjemno razgledno teraso na vzletno in pristajalno stezo na Letališču Edvarda Rusjana Maribor ostaja zaprt.

Lokal v zgornjem nadstropju Letališča Edvarda Rusjana Maribor, kjer se med drugim razteza velika terasa s pogledom na vzletno-pristajalno stezo, sameva. Upravljalec letališča, to je državna Družba za razvoj infrastrukture, DRI upravljanje investicij, načrtov s praznimi prostori nima.

Lokala niso obiskovali le sicer res maloštevilni potniki. Številni so se v prvo nadstropje letališča odpravljali iz gole radovednosti oziroma v družbi najmlajših, da bi opazovali letala. Potniki ali naključni radovedneži na letališču se tako že vse od sredine julija, ko je letališče prevzela državna DRI, ne morejo okrepčati v letališkem lokalu, na voljo so jim le avtomati. Ti se ob pomanjkanju druge ponudbe 'izpraznijo' že ob letu enega letala.

»Če se bo izkazala možnost rentabilnega poslovanja, bomo razvijali tudi to dejavnost,« je bilo stališče DRI ob prevzemu upravljanja letališča. In če je DRI še v začetku avgusta tehtala možnosti okoli obuditve lokala na mariborskem letališču, je zdaj jasno, da lokal do nadaljnjega ostaja zaprt. 

»Gostinski lokal na letališču Edvarda Rusjana, glede na trenutni obseg prometa na letališču, zaenkrat ostaja zaprt,« so na vprašanja Mariborinfo odgovorili iz DRI. 

Možnosti rentabilnega poslovanja torej DRI ni prepoznala.

Lokal je vse do 18. julija obratoval, za strežbo pa so poskrbeli kar zaposleni. Mariborsko letališče tako po zamenjavi upravljavca ni več letališče, kjer bi zaposleni ob čekiranju potnikov delali še v lokalu. 

Pogodba za ministrstvom za infrastrukturo je predvidevala 112.600 evrov stroškov na mesec, DRI pa je le za polovico julija s 140.000 evri močno presegel finančni načrt, tudi avgusta pa je država s 125.000 evri stroškov presegla načrtovane izdatke.

Visoki stroški upravljanja z letališčem pa nastajajo kljub precej nenavadnim varčevalnim ukrepom, tudi na račun, kot smo poročali, varnosti zaposlenih.

Spomnimo ... 

Zaposleni na mariborskem letališču z novim upravljalcem niso najbolj zadovoljni. Po pričevanju skupine zaposlenih, ki želi ostati anonimna, poskuša težavo z visokimi stroški, ki so občutno višji od načrtovanih, reševati tudi na plečih delavcev. Kot nam je zaupala skupina zaposlenih, so na nepravilnosti že večkrat opozorili vodstvo. 

Med drugim naj bi obvezne službe na letališču opravljali zaposleni brez potrebnih licenc, upravljalec zaposlenim še vedno ni zagotovil primernih delovnih oblačil in zaščitnih čevljev, ob tem pa naj bi morali na hrupnem letališču delati celo brez glušnikov, nekateri delavci zatrjujejo, da so težave tudi z neizplačevanjem nadur. Slednje je DRI ostro zanikal.

Upravljalec letališča pa naj bi se spopadal tudi s kadrovsko stisko, ki jo sicer skuša reševati z razpisi za nove sodelavce, a neuspešno. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jajaja (nepreverjen)

Koga bi naj pa stregli? In kaj bi naj gledali, če ni letal?

Starejše novice