Vodstvo Snage želi svojo izgubo razrešiti v povišanju storitev oziroma položnic.

Lista za pravičnost in razvoj je danes predstavila svoje videnje razmer v mariborskem komunalnem podjetju Snaga, katere vodstvo vidi rešitev v nujni podražitvi storitev. Za svojo izgubo Snaga poudarja, bi bila brez sortirnice še višja. 

»Vsa ta leta smo bili velik nasprotnik takšnemu načrtovanju sortirnice, kot se je na koncu zgodila. Predlagali smo realne osnove zanjo; nekaj podobnega, le nekoliko večjo, kot so jo zgradili v Zasavju. Tam je bila kompletna investicija okoli 3 milijone evrov, v Mariboru pa 12,5 milijona evrov. In že takrat smo opozarjali, da gre v tem primeru za TEŠ 6 na mariborski način ali bolje rečeno za mariborski TEŠ 6,« je ob pričetku novinarske konference predlagal Stojan Auer iz Liste za pravičnost in razvoj. 

Je Fištravec lagal ali pa je bil zgolj zaveden?

Lidija Divjak Mirnik je pri tem opozorila na obljube prejšnjega župana, ki je sortirnico enačil z nižjimi položnicami.

»Ali je ta gospod na volilnih soočenjih veliko lagal ali pa je bil s strani Snage zelo zaveden. Kar se mene tiče, je ta gospod verjetno zato tako govoril, ker so mu tako govorili iz Snage. Kar pomeni, da mu je to takrat razlagala ekipa Andreja Fištravca, saj domnevam, da sam ni raziskoval teh stvari, temveč so mu jih prinesli na mizo in je povedanemu verjel,« je dodala Divjak Mirnikova in opozorila na seznam poslovodstva v Snagi.

»Imamo kar dva svetovalca poslovodstva. Poleg direktorja imamo enega gospoda, ki je tam preživel že kar nekaj direktorjev. In vedno znova se obdrži na svoji poziciji. S tem načeloma nimam težav, če ljudje delajo dobro, delajo to, za kar so plačani, in delajo za mesto. In se to meni pozna na položnici,« nadaljuje Divjak Mirnikova.

Najlažje je z dvigom položnic rešiti problem slabega vodenja

Aktualno vodstvo tako želi dvigniti položnice za 60 odstotkov. Treba je pogledati, zakaj do tega prihaja, kakšne odgovornosti bodo prevzeli ljudje, ki so te zadeve 'naštrikali', potem se je pa treba odločiti, ali je res edina rešitev dvig položnic, se sprašuje Divjak Mirnikova. 

»Ker to je najlažja rešitev. Da se dvignejo položnice in se problem slabega vodenja, investicije in poslovodenje neke firme vrže na ramena ljudi. To lahko naredi vsak,« komentira mariborska poslanka.

»Imena in priimke krivcev poznamo«

Iz samih bilanc je razvidno, da je investicija v sortirnico povzročila negativen izkaz podjetja, kar zna vplivati – če ne bo prišlo do ekstremnih podražitev – na samo poslovanje. 

»Imamo imena in priimke ljudi, ki so za to odgovorni. Imamo ljudi, ki sedijo v nadzornem svetu in po Zakonu o gospodarskih družbah za napačne odločitve odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. In imamo upravo družbe, ki je precej številčna, in odgovarja nadzornemu svetu. Imena in priimke krivcev poznamo. Vprašanje pa je, ali jih bo javnost pozvala k odgovornosti,« se sprašuje Auer.
 

»Najmanj, kar lahko storijo je, da odstopijo. Ali sanirajo nastalo situacijo. Zakaj bi to morali sanirati občani Mestne občine Maribor? Ne vidimo razloga za to. Ves čas smo opozarjali, da so te odločitve napačne in da bodo bolele glave. Govorimo o ekipi Andreja Fištravca, ki mora prevzeti odgovornost. Stanje, ki je trenutno v Snagi, ni dovolj jasno ali realno prikazano. Po naši oceni je realnost še hujša,« dodaja Auer. 

Rešitev še v dodatnem zadolževanju?

Snaga pa ne vidi rešitve samo v povišanju položnic, temveč tudi v novem zadolževanju, in sicer v višini 3 milijonov evrov. »Povišanje položnic ne sanira podjetja Snage, temveč kratkoročno krpa luknjo, ki je nastala. In s povišanjem samo podaljšamo čas nujnih ukrepov, o katerih govorimo.« 

Tako bi napake prejšnjega vodstva in prejšnje občinske uprave morali sanirati občani Mestne občine Maribor. In kakšne bodo odločitve slednje, ki je večinski lastnik Snage? 

Lista za pravičnost in razvoj je tako pozivala k četrtkovi izredni seji tudi vodstvo Mestne občine Maribor in Snage. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Encan (nepreverjen)

Naj izgubo pokrije debeli Pelko, bivši župan Kovačič in Fištravec...

Starejše novice