Na razrešitev Alana Perca z mesta direktorja Energetike Maribor so se odzvali tudi v Listi za pravičnost in razvoj. Menijo, da Arsenovič nima pristojnosti, da bi lahko Perca pozval k odstopu, prav tako nasprotujejo predlogu subvencije položnic.

Cene daljinskega ogrevanja v Sloveniji so najvišje v Mariboru. Krivca za nastalo situacijo so mestna občina in nadzorniki našli v odstavljenem direktorju Energetike Maribor Alanu Percu.

Predlagana rešitev obročno odplačevanje položnic in subvencija za uporabnike Energetike

Kot je v Radijski tribuni na Radiu Maribor povedal Saša Arsenovič, so našli rešitev, kako zaščititi podjetje Energetika Maribor in rešiti občane previsokih položnic. 

Župan Arsenovič bo mestnemu svetu na izredni seji, ki bo 7. decembra, predlagal 30 odstotno subvencijo cene ogrevanja za november in december., so danes popoldne sporočili tudi z občine. Subvencije naj bi bila deležna vsa gospodinjstva, ki se ogrevajo z Energetiko Maribor.

V torek odstavljeni direktor Alan Perc je sicer predlagal komercialni popust za položnice za november in december, ki bi ga podjetje krilo iz predvidenega dobička.

Ker Arsenovič meni, da bi to preveč oslabilo javno podjetje, bo zato predlagal subvencioniranje položnic iz mestnega proračuna. Za to bo občina namenila okoli 700 ali 800 tisoč evrov, predlog pa mora zdaj potrditi še mestni svet. 

Če bo mestni svet sklep sprejel, bo Energetika Maribor občanom zaračunala 70 odstotkov položnice, preostanek pa mestni občini. Ob tem pa bo gospodinjstvom, priključenim na daljinsko ogrevanje Energetike, mariborski Holding omogočili še obročno odplačevanje. 

Pripravili pa naj bi tudi pomoč v obliki energetskih vavčerjev v višini deset evrov za vsa gospodinjstva.

Občina v Percu našla 'grešnega kozla'

Mestni svetnik Primož Juhart je izpostavil, da je župan v Percu našel 'grešnega kozla' za previsoke položnice ogrevanja. Podobno so se odzvali tudi V Mestnem odboru SDS Maribor, kjer so prav tako ocenili, da je Arsenovič našel 'grešnega kozla', s katerim rešuje svojo politično kožo.

V Listi za pravičnost in razvoj jih je še posebej zmotil predlog, da bi denar v proračun prispevali vsi, a subvencijo bi dobili le odjemalci Energetike Maribor. Stojan Auer se sprašuje, zakaj bi tisti, ki niso priklopljeni na Energetiko to plačevali. 

»V teh težkih časih je treba pomagati vsem v Mariboru, zato smo proti temu, da se ljudem le tistim v mreži Energetike. Mi verjamemo, da smo dolžni pomagati vsem, ne pa le tistim, ki so tako ali drugače žrtve te uprave,« je povedal Stojan Auer.

Predlagajo 100 evrov za vse občane

V Listi za pravičnost in razvoj takšnemu predlogu odločno nasprotujejo, saj gre po njihovi oceni za nedovoljeno državno pomoč, prejemnikom subvencij pa bo grozilo dejstvo, da bodo morali denar vrniti.

»Zato predlagamo subvencijo vsem gospodinjstvom v občini Maribor v višini 100 evrov,« so povedali. 

»Nenazadnje bo denar, zaradi epidemioloških razmer, ostal tudi na proračunski postavki 'prireditve v sklopu čarobnega decembra'«, še menijo. 

Mestni svetniki bodo o predlagani subvenciji odločali na izredni seji, ki bo 7. decembra.

Župan Perca pozval k odstopu

Razrešitev z mesta direktorja je za Mariborinfo komentiral tudi Perc. Kot je dejal, mu nadzorni odbor Energetike Maribor ni izkazal zaupanja, zato se je bil od stolčka prisiljen posloviti.

»Po včerajšnjem sestanku z županom je ta želel, da bi odstopil. Tega nisem želel, ker je podjetje v stanju, da je treba stvari reševati,« je za Mariborinfo dejal Perc.

Nato ga je nadzorni svet Energetike Maribor razrešil. 

Perca odstavili iz nekrivdnih razlogov

V Listi za pravičnost in razvoj so za mnenje vprašali predsednika izpitne komisije imetnikov certifikata Združenja nadzornikov Slovenije Boruta Bratino, ki je dejal: »Župan Mestne občine Maribor nima neposrednih pristojnosti v postopku imenovanja ali odpoklica direktorja Energetike. Kot župan seveda lahko izrazi svoje mnenje, ampak ne sme zlorabiti svojega političnega vpliva za vmešavanje v postopke, ki jih vodijo pristojni organi mestnega holdinga in predvsem nadzorni svet Energetike.«

Nadzorni svet Energetike je sicer po besedah predsednice Mateje Cekič razrešil Alana Perca iz poslovnih razlogov, kar po besedah Juharta pomeni zaradi nesposobnosti zagotavljanja dobrega poslovanja.

»Če je Arsenovič grozil Percu, je to element kaznivega dejanja. Če je grozil tudi nadzornikom, da naj izvršijo ta njegov ukaz, se postavlja pod vprašaj tudi njihova odgovornost,« je povedal Auer.

Juhart: Župan se obnaša, kot da je holding njegova last

Juhart je poudaril, da se Arsenovič obnaša, kot da je Javni holding Maribor, katerega del je tudi Energetika Maribor, njegova lastnina.

»Holding je last vseh meščanov. Holding ni njegova gostilna. On se obnaša, ko da je to njegova gostilna, vsi tam so pa njegovi kelnarji. On vkoraka in reče 'Ti boš naredil to. Če tega ne boš naredil, te bomo zamenjali',« je zelo ostro komentiral Juhart. 

»Kaj bi bilo, če bi predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša zahteval odstop predsednice uprave Petrola in ji zagrozil, da v kolikor tega ne stori, jo bodo razrešili na nadzornem svetu?« se sprašujejo v Listi za pravičnost in razvoj. 

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaka27 (nepreverjen)

Auer torej zagovarja nesposobneža, ki je špekuliral in ni pravočasno nakupil plina?

Surfeiter (nepreverjen)

Govno glupo neizobraženo, z vezami končano šolo Academie, smer medijsko nesposobni drek ... pa glih tebe rabimo ... govno ...

SLO (nepreverjen)

Tega auera pa je lahko resnično sram a mislim, da on sramu ne pozna. Ta osebek se buni prav na vse. Verjetno če bi sedaj virus poniknil bi se on bunil, da je to sabotaža. Sramota zato pa nikoli ne bo prišel na površje v politiki in prav je tako. Raje se naj ukvarja z svojim radiem. Še tam ima razsulu, ko lahko vsakdo sodeluje v programu.

pohorskisvizec

Haha....Auer ne pozna zadeve, pa bluzi, poglejte tega zraven Auerja.....temu ni jasno 1 plus 1!

Franca69 (nepreverjen)

Ne Auerju, ne Juhartu ni jasno 1 plus 1. Kdor spremlja seje mestnega sveta lahko vidi kak zelo nesposobni so eni mestni svetniki. Auer, Juhart in Recek so ena taka skupinica nesposobnezev, ki se nenehno oglasajo ampak nimajo treh cistih.

In reply to by pohorskisvizec

viola (nepreverjen)

Ta dva me spominjata na A JE TO.

Aleš83 (nepreverjen)

Haha Auer, daj ne bluzi. Hvala bogu, da nekdo župan, ki je dovolj odločen, da rešuje situacijo. Direktor je pač zelo slabo opravljal svoj posel, če je dopustil, da je prišlo do take podražitve. Menedžer je zato, da take stvari prepreči - če jih ne, pa ni sposoben za vodenje podjetja. In če sam noče odstopit, potem mora ukrepati župan. Samo Auer pač že 20 let ne dela nič in glumi glivo, zdaj ko pa nekdo dejansko ukrepa in v tem mestu kaj dela, pa to njemu seveda ni všeč :D

TABORČAN (nepreverjen)

VSE ZAMENJAT OVI PA ITAK LETI JUTRI

In reply to by Aleš83 (nepreverjen)

nilferd (nepreverjen)

da bi se ti besede pozlatile!!!!!najlepse darilo ta nas mariborcane je ,da Arsenovic odstopi!!!!

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Nime doma (nepreverjen)

v rit zlezi Aleksanderju Arsenovicu-seveda si se eden izmed njegovih placancev-zastonj-Arsenovic bo moral odstopiti!!!!tako zahteva ves maribor!!!!!

In reply to by Aleš83 (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Sedi bebo! Cvek!

In reply to by Nime doma (nepreverjen)

Marburg ad drau (nepreverjen)

Arsenovic naj cimprej izgine iz delovnega mesta za zupana maribora-To zahtevamo vecina prebivalcev obcine maribor in zahteva je nepreklicna-dokler ne odstopi!!!!!!!Koncal bo kot propadli zadolzeni gostilnicar-in prav mu je!!!!!!

Surfeiter (nepreverjen)

Cvek! Sedi bebo! Hakl!

In reply to by Marburg ad drau (nepreverjen)

JEZNI JOŽA (nepreverjen)

Pocasi bo moral Aresnovič odstaviti samega sebe. Razlogov je več kot preveč. Njegov idol je v drugem okolju, sam se pa mora zavedati da je v Mariboru.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice