V Državnem zboru bodo danes spregovorili o izgubljenih zemljiščih v projektu Magna.

Državni zbor bo zadnji dan julijske seje obravnaval predlog novele zakona o bančništvu, ki jasneje določa, da lahko do zaupnih podatkov dostopa preiskovalna komisija Državnega zbora po novem pa tudi računsko sodišče. STA poroča, da bo razprava tekla o predlogu priporočila SDS zaradi izgube kmetijskih zemljišč v projektu Magna.

Veljavni zakon o bančništvu sicer določa, da dolžnost banke glede varovanja zaupnih podatkov ne velja, kadar zakon izrecno določa njeno dolžnost glede posredovanja zaupnih podatkov o posamezni stranki. Vendar pa so se v praksi pri delu preiskovalne bančne komisije Državnega zbora pokazale težava pri pridobivanju omenjenih podatkov. Cilj zakona je tako na predlog vlade odpraviti te nejasnosti, v njem pa vidijo možnost razširitve še na računsko sodišče, ki je pristojno za revidiranje poslovanja uporabnikov javnih sredstev – tudi banke, v kateri imata država in lokalna skupnost večinski delež.

Državni zbor bo tako na predlog SDS razpravljal, ali je bil kmetijski minister Dejan Židan pri zaščiti najboljših kmetijskih zemljišč – ki bodo izgubljena zaradi projekta Magna – dovolj aktiven. Pristojni odbor Državnega zbora je namreč priporočila, da mora vlada proučiti še druge razpoložljive lokacije za izvedbo projekta, že zavrnil.

Na plenarni seji bodo obravnavali še predloge novel treh infrastrukturnih zakonov ter opravili glasovanje o današnjih predlogih in o tistih, o katerih so govorili v četrtek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice