Gradnja Magnine tovarne v Hočah poteka po načrtih. Proizvodnja bo stekla marca leta 2019.

Na javni predstavitvi projekta Magna, na kateri so sodelovali predstavniki Magne Steyr, Občine Hoče-Slivnica, projektantskega podjetja Biro Biro in izvajaca gradbenih del Pomgrada, je župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak uvodoma izpostavil, da Magne v Hoče ne bi bilo moč pripeljati brez podpore celotne regije. 

Vodja Magnine investicije v Sloveniji David Adam se je spomnil zahtevnih postopkom pred začetkom gradnje, a so zdaj v Magni toliko bolj zadovoljni s potekom gradnje.

V Magni so zadovoljni z izbiro Pomgrada in projektnega podjetja Biro Biro, zaradi katerih so v prvem mesecu gradnje veliko naredili. »Dobro vreme, dobri partnerji«, je povedal Adam.

Poskusno oktobra, serijska proizvodnja marca 2019

Magna je trenutno v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja. Dokumentacija bo pripravljena do konca meseca novembra, je povedal uslužbenec Magne Damjan Ozmec.

»Z grobimi gradbenimi deli bomo končali aprila. Okrog meseca oktobra bomo lahko začeli s poskusnim obratovanjem, medtem ko se bo serijska proizvodnja začela marca leta 2019,« je še povedal Ozmec.

Magna Nukleus – jedro, okoli katerega lahko zraste večji obrat

V zadnjem mesecu dni je na Magninem gradbišču zelo pestro. V dvoizmenskem delu na gradnji obrata avtomobilskega giganta dela več kot 270 delavcev. Uroš Rošker iz podjetja Biro Biro je izpostavil ime projetka »Magna Nukleus«, ki pomeni jedro, okoli katerega lahko v prihodnosti zraste večji industrijski obrat.

Magnin objekt v 150 milijonov vredni prvi fazi, ki bo zaposlila natanko 404 delavce, sestavljajo trije glavni objekti. To so lakirnica v površini 8,6 hektarjev, ob njej pa bosta stala še distribucijski in energetski center.

Že do konca letošnjega leta bodo vzpostavljene trdne talne površine in konstrukcija za nosilno orodje zapiranja objekta. Do aprila 2018 bo objekt zaprt, da se bo že lahko pričela montaža strojne opreme. Po besedah Roškerja bo kompleks proti koncu leta 2018 oziroma ob začetku leta 2019 v zaključni fazi.

»Nobene tekočine ne morejo zapustiti tovarne, objekt je zasnovan kot bazen. Vse talne površine bodo vodotesne. Zaveze iz poročila o vplivih na okolje se dosledno implementirajo tako v fazi gradnje, kot tudi pozneje med obratovanjem tovarne,« je povedal Rošker.

Damjan Ozmec je zbranim predstavil še vplive na okolje med gradnjo in nekatere ukrepe, ki preprečujejo preseganje mejnih vrednosti. Med drugim tako gradbeni stroji ne smejo stati prižgani brez dela več kot tri minute. 

Informacijska pisarna odpira vrata

David Adam je ob koncu napovedal še otvoritev informacijske točke prihodnji petek, 17. novembra, ki bo v stavbi nekdanjega Stavbarja v Hočah delovala vsak petek med 13. in 14. uro. Tam se lahko zglasijo vsi zainteresirani s svojimi vprašanji, ki se tičejo gradnje in z Magninim projektom povezanih stvari.

Župan Soršak je ob vprašanju ene izmed udeleženk zbora glede ohranitve Rogoškega gozda v primeru 3. in 4. faze Magninega projekta dejal, da so na to temo že bili opravljeni nekateri sestanki na ministrstvih in tudi s predstavniki občin, ki imajo tam zemljišča. Za zdaj zadeve javno še ne želi komentirati, je pa še enkrat poudaril, da so na ministrstvih že večkrat javno obljubili, da se gozd ne bo sekal.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
partizano (nepreverjen)

je rekel moj komandant Stane ,,Svaki cigo svoga konja hvali

Starejše novice