Magna je zaradi negotovosti in zamude pri začetku proizvodnje v lakirnici v Hočah pričela z organizacijskimi pripravami za selitev proizvodnje, ki je bila predvidena v slovenskem obratu, nazaj v Gradec.

Govorice, da zaradi negotovosti začetka proizvodnje v Hočah, vodilni pri Magni razmišljajo o selitvi posameznih aktivnosti v Gradec, so postale resničnost.

»Pričeli smo z organizacijskimi pripravami za selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec. Še vedno pa upamo na rešitev, ki bi vendarle omogočila hiter začetek dela v Hočah,« so potrdili v Magni.

Ministrstvo za okolje je sicer konec minulega tedna zavrnilo pritožbo Združenja ROVO zoper okoljevarstveno dovoljenje Magni, a to še ni pravnomočno. Magna je za ta teden načrtovala pričetek proizvodnje v lakirnici, kjer dela 200 ljudi, a z njo ne more začeti dokler nima pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja in obratovalnega dovoljenja.

Rovo predlaga dopolnitev zakona o Magni

V 30-dnevnem roku lahko Rovo vloži pritožbo še na upravno sodišče, kar se bo tudi zgodilo, v kolikor država ne bo upoštevala zahteve, ki jo je v imenu okoljevarstvenega društva podal Gorazd Marinček.

»Predlagali smo, da občina in ministrstvo sprožita zakonodajni postopek za dopolnitev zakona o Magni, ki bi dovolil ta obrat na vodovarstvenem območju. S tem bi odpadle vse podlage za kakršno koli pritožbo in upravni spor,« je za Mariborinfo že v petek pojasnil Marinček.

Novomeško združenje okoljevarstvenikov Rovo je včeraj predsednika vlade Marjana Šarca, gospodarskega ministra Zdravka Počivavška, okoljskega ministra Jureta Lebna in hoškega župana Marka Soršaka v odprtem pismu še enkrat pozvalo, da z dopolnitvijo zakona o Magni slednji omogoči, da v najkrajšem času zažene proizvodnjo v novi hoški lakirnici.

»Z naše strani ni nobenega problema. Vse se da rešiti v tem 30-dnevnem roku za pritožbe,« je bil jasen in s tem ciljal na dopolnitev zakona o Magni, kateremu pa nekateri vpleteni niso najbolj naklonjeni.

Delavci zaskrbljeni

Minuli četrtek so trije zaposleni izrazili zaskrbljenost nad negotovo situacijo 200 zaposlenih v hoški Magni. »Zaposleni vsak dan sprašujejo, kaj se dogaja. Če je res, da lahko računajo, da ostanejo brez službe. Negotovost je velika. Pričakujem otroka, pa ne vem, če bom še imela službo, ko se vrnem,« je poudarila poslovna sekretarka Nataša Vidovič.

Zaposleni se tako sprašujejo, kaj se bo zgodilo, če ne bo začetka proizvodnje. Nekateri si tako v strahu pred izgubo službe že iščejo alternative, saj se zavedajo, da v kolikor za lakirnico ne bodo pridobili dovoljenja, bo Magna na globalni ravni naročila strank morala izpolniti nekje drugje.

S sporočilom za javnost so se na informacije o odmikanju zagona proizvodnje v Hočah odzvali tudi v Štajerski gospodarski zbornici.  V zbornici pričakujejo, da bo Magna izpolnila vse, kar ji je bilo ob začetku gradnje naloženo, hkrati pa tudi, da bo ob izpolnitvi obveznosti dobila vsa potrebna dovoljenja za začetek proizvodnje. Kot so zapisali v odzivu na dogajanje, številne pomanjkljive informacije vnašajo nemir ter znižujejo ugled državi in regiji.

Kot je v odzivu na trenutno negotovost glede začetka delovanja nove Magnine lakirnice v Hočah zapisala direktorica zbornice Aleksandra Podgornik, je prihod tako uglednega podjetja stimulativen, saj prinaša nova delovna mesta, hkrati pa dviguje samozavest in perspektivo ljudem v regiji, poroča STA.

»Zato pozivam vse, da izpolnijo svoje obveze, spregovorijo v skupnem jeziku, prerekanja in nesoglasja pa rešujejo tam, kjer je za to predviden čas in prostor, vsekakor pa ne na plečih Štajerske in njenih prebivalcev,« je sporočila Podgornikova.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
slovencelj (nepreverjen)

Smo v pokvarjeni Sloveniji, nic novega....

mariborcan5689 (nepreverjen)

Me zanima, če je Marinčka toliko v hlačah, da se postavi pred 200 ljudi in jim osebno razloži kje ga čevelj žuli.

goostt (nepreverjen)

Magna se pripravlja na selitev proizvodnje nazaj v Gradec.
Saj jim kaj drugega ne preostane !!

In reply to by mariborcan5689 (nepreverjen)

WW (nepreverjen)

100 jurjov so jim samo ponudli, Janez se je počutil ponižanega.

Starejše novice