To je investicija, za katero se ne potegujejo vsi, le Slovenija ne, prinesla pa bi od 6000 do 10.000 neposrednih delovnih mest.

Tesla Motors je ameriški avtomobilski proizvajalec, ki je na področju električnih avtomobilov prestavil številne mejnike. Tako glede življenske dobe in dosega, ki ga električni avtomobil opravi z enim polnjenjem, kot tudi glede avtonomne vožnje. Tesla je v lanskem letu zagnala tovarno baterij Gigafactory v Nevadi, še pred tem pa je vodstvo napovedala, da nameravajo tovarno v letu 2017 postaviti tudi v Evropi. Pred dobrim letom se je v javnosti šušljalo o ideji, da bi se za izgradnjo nove Tesline visokotehnološke tovarne lahko potegovala tudi Slovenija. A vse kaže, da je le pri ideji tudi ostalo.

Teslino tovarno bi Madžari, Francozi ...

Čeprav se je za avtomobilskega giganta javno potegovalo več slovenskih občin, za novo tovarno Teslinih vozil v Sloveniji očitno zanimanja ni. So pa za investicijo znova zainteresirani Madžari. A niso edini. Poleg Madžarske se za investicijo Tesle potegujejo še Finska, Portugalska, Španija, Nizozemska, Belgija in Francija. Slednja se je kandidature lotila najbolj agresivno. Francoski finančni minister je pred dnevi tako dejal, da če se bo Tesla širila, mora to narediti v Franciji

Tako zanimanje evrospskih držav ni nič nenavadnega, saj bi investicija v višini petih milijard ameriških dolarjev prinesla približno 6000 do 10.000 tisoč neposrednih delovnih mest ter številne multiplikativne učinke na gospodarsko okolje.

Izdelovali bi tako avtomobile kot tudi baterije

Dvoma o tem, da bo Tesla dolgoročna imela vsaj eno, morda celo dve ali tri tovarne vozil in baterij v Evropi, ni. Kot je povedal prvi mož Tesla Motors Elon Musk, načrtujejo v bližnji prihodnosti precejšnje investicije tudi na evropskem tržišču, kamor Tesla že uspešno prodira s svojimi električnimi vozili. V tovarni Gigafactory 2, ki bo zagotovo stala nekje v Evropi, naj bi izdelovali tako baterije, kot tudi celotne avtomobile.

Magna ja, Tesla ne?

Kljub temu, da se uspešne zgodbe pogosto razvijejo iz drznih idej in je Slovenija na čelu z Mestno občino Maribor zastrigla z ušesi, ko je slišala za število delovnih mest v načrtovanem obratu Magne Steyr v bližini Letališča Edvarda Rusjana, pa vse kaže, da zanimanja za 6000 do 10.000 delovnih mest ni. Morda tudi zaradi območja, ki bi ga lahko zavzela tovarna. Tovarna Gigafactory v Nevadi namreč zaseda površino več kot 530.000 kvadratnih metrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice