Obrtniki zahtevajo, da vlada delo dovoli tudi malim podjetnikom in obrtnikom. Dvojna merila vlade delajo razlike med malimi in velikimi podjetji, saj lahko velika nemoteno poslujejo takrat, ko za ostale to ni mogoče, opozarjajo. 

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je danes na seji gostil ministra za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja.

Minister postavljen pred dejstva

»Ne moremo pristati na tezo, da je možnost okužb v malih delavnicah in salonih večja kot v velikih proizvodnjah s petsto ali tisoč zaposlenimi,« pravi predsednik OZS Branko Meh in opozarja ministra na neenako obravnavanje vlade.

Prav tako je vodilni mož Obrtno-podjetniške zbornice ministra Cigler Kralja pozval k posluhu, saj bodo številni zaradi zapiranja dejavnosti izgubili delo. 

»Ne pristajamo več na to, da bo vlada zapirala male obrtnike in podjetnike. Evropa pomisli najprej na male, pri nas pa smo mali zapostavljeni. Če pa smatrate, da je bolezen tako huda, potem zaprite vse, celotno gospodarstvo in ne zgolj male. To prosim prenesite predsedniku vlade,« je bil jasen Meh.

Minister razume in sliši očitke, a je brez odgovorov

Minister je na očitke obrtno-podjetniške zbornice, da so mali v neenakopravnem položaju z velikimi, odgovoril, da »razume in sliši« male obrtnike in podjetnike. A konkretnega odgovora, zakaj se je vlada odločila ponovno zapreti le male podjetnike, minister ni podal.

»Z ukrepi smo ohranili 300 tisoč delovnih mest. Zaposlovanje brezposelnih oseb v 2020 pa se je glede na leto 2019 povečalo za 14,5 odstotkov. Trend brezposelnosti pada, junija je pričakovati priliv na trg dela, če se bodo razmere normalizirale,« je na seji poudaril minister Cigler Kralj. 

Najhuje je v gostinstvu

Ministra je na seji glede problematike gostinstva naslovil Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem. Gostinski lokali so od 13. marca lanskega leta namreč zaprti že sedem mesecev in pol. 

»Vsak mesec zaprtja pomeni približno 8,3-odstotni upad prometa. Glede na pogoje v interventnem zakonu to pomeni, da bi bili do povračila za izpad prometa upravičeni zgolj tisti, ki so bili popolnoma zaprti, denimo nočni klubi. Naši gostinci pričakujejo nadomestilo za izpad prometa in drugačne pogoje v ukrepih pomoči. Številni gostinci bodo namreč prav zaradi pogoja 50-odstotnega upada prihodkov izključeni iz vseh ukrepov,« je pojasnil Cvar. 

Člani zbornice vladi očitajo, da mali podjetniki in obrtniki ne čutijo enake podpore politike. Eden izmed glavnih argumentov zbornice je gotovo ta, da naj se popolnoma zaprejo vse dejavnosti, če si vlada zares želi končno obvladati epidemijo v Sloveniji.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ragnar The King (nepreverjen)

Pizda ste dolgo rabili da vam je kapnilo.

Maribor 1943 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kapnilo
je tvoji mami
v pizdo

In reply to by Ragnar The King (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)

Kaj pa tvoji mami ma sploh kaj za kapnit, idiot.

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

Jason (nepreverjen)

Jim bo treba bolj na trdo povedat

Slavica Borštner (nepreverjen)

V času epidemije se raspusti parlament ne pa izvajati zasedanja in vsepovsod potovat, kaj šele izcajanje sestankovanja strank ali pa vojaških vaj. Politike na čakanje in parlament zaklenit. Slovenci jih nepotrebujemo.

Starejše novice