Slika je simbolična (foto: Jaka Arbutina).
Vlada je le odpravila prepoved, ki bo gostincem ponovno omogočila prodajo alkohola in alkoholnih pijač.

Vse, odkar je vlada lanskega decembra prepovedala osebni prevzem alkohola in alkoholnih pijač, kar se je nanašalo zlasti na gostinske obrate, so se vrstili številni pozivi k odpravi te po mnenju mnogih nerazumne prepovedi.

Kot so takrat pojasnjevali na vladi, naj bi prepoved dopolnjevala prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na javnih površinah, s čimer naj bi prispevali k upoštevanju ukrepov in k nižji možnosti za nesreče, nasilje in poškodbe in s tem k nižji obremenitvi zdravstvenega sistema.

Glasni gostinci in tudi poslanci

K odpravi prepovedi so pozvali v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, kjer so poudarjali povzročitev dodatne škode gostincem, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni.

Ob tem so navedli še nevarnost prodaje alkohola na črno, manj pobranih dajatev za državo in dejstvo, da je nakup alkohola mogoč v vseh živilskih trgovinah.

Ravno tako so v svojem zadnjem pismu vladi k temu pozvali v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, glasna pa sta bila v poslanskih pobudah tudi prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti in vodja poslancev SD Matjaž Han.

Po pico in pivo, kako pa po lockdownu?

No, vlada je vendarle v odloku, ki prepoveduje prodajo in ponujanje blaga in storitev v času od 1. aprila do 11. aprila, odstranila izjemo pri osebnem prevzemu blaga ali hrane, kjer je bilo v prejšnjih odlokih zapisano še »razen alkohola in alkoholnih pijač«.

To omeni, da bomo lahko v času 'lockdowna' osebno prevzeli pico in si zraven za domov vzeli še pivo. Seveda, pa še zmeraj ni dovoljeno konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah.

Kakšna pravila bodo veljala od 12. aprila naprej še ni znano, a rečeno je bilo, da bi naj takrat znova začel veljati vladni semafor. Odprtje gostinskih teras bi tako bilo možno v rumeni fazi oziroma po regijah, ki so dosegle pogoje za rumeno fazo.

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je na posvetu o tokratnem zaprtju države potrdil Jelinčiču, da je manjša verjetnost širjenja virusa na gostinskih terasah. 

»Ko se bodo odprle šole, ne bomo imeli epidemiologi nič proti temu, če se bodo odprle tudi gostinske terase,« je zatrdil Fafangel. Radenski župan Roman Leljak pa je na družbenih omrežjih optimistično predlagal vladi, da »13. aprila, ko se odprejo vse terase, predlagam, da vlada po hitrem postopku sprejme zakon, s katerim se gostilničarjem oprosti plačilo davka na dodano vrednost za dvanajst mesecev.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Super...sem žejen...

Dtt (nepreverjen)

Kakšni bleferji...
Zdaj se pijančuje pred gostilna mi, namesto v njih....

Maribor 1943 (nepreverjen)

jebat ču ja vse po spiski onome
ki ždere burek na javni površini
to je sigurno jugo nostalgik in kot
tak veliki prenašalec korone

Starejše novice