Vlada je potrdila seznam pomembnih naložb kot prilogo k interventnemu zakonu za zagon gospodarstva po epidemiji. Na seznam je uvrščenih kar nekaj projektov na območju Mestne občine Maribor.

Med drugim sta na seznamu tudi izgradnji nove Zdravstvene postaje Tezno in kompleksa Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu.

Na Mestni občini Maribor ocenjujejo to odločitev kot jasen signal vlade, da »le delno razume in prepoznava potrebe drugega največjega mesta v državi ter celotne podravske regije, saj je nadvse zaskrbljujoče dejstvo, da na seznamu ne najdemo investicij v infrastrukturo Univerze v Mariboru, medtem ko se za Univerzo v Ljubljani namenja kar okoli 200 milijonov evrov.«  

»Na tem mestu bi v skromnem sorazmerju tako pričakovali vsaj 100 milijonov evrov za univerzo drugega največjega mesta v državi,« dodaja županstvo.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič državi sporoča, da je razvojni preboj mesta Maribor, kakor celotne regije odvisen od intenzivnega povezovanja znanja, razvoja, raziskav in gospodarstva, za kar je nujno potrebna ustrezna infrastruktura. Kot župan tako pričakuje, da bo država enakomerno razvijala obe univerzi. 

»Krepitev ljubljanske univerze pomeni krepitev centralizacije države. Krepitev mariborske univerze pa torej to, kar obljublja tudi sedanja oblast – krepitev decentralizacije,« opozarja Arsenovič.

»Nikakor se torej ne strinjamo z nesorazmernim razvojem Maribora in Ljubljane, kakor tudi ne z neenakomernim regijskim razvojem, kar kažejo vsi napačni kazalniki dosedanje kohezijske politike, s katero se je razkorak med zahodom in vzhodom Slovenije povečal, namesto zmanjšal. Slednje je tudi v neskladju s smernicami evropske kohezijske politike,« opozarja županstvo.

»Na seznam prav tako ni uvrščena mednarodna osnovna šola, za kar si trenutno vodstvo Mestne občine Maribor prizadeva že od nastopa svojega mandata. Maribor tovrstno izobraževalno institucijo nujno potrebuje, saj ta pomeni odpiranje mesta in regije navzven, internacionalizacija pa posledični doprinos h gospodarstvu v regiji. Mesto Maribor je drugo največje mesto in največje obmejno mesto v državi, zato pričakujemo tudi temu primerno strateško obravnavo,« so jasni. 

Na vladni seznam pomembnih investicij, ki se bo še dopolnjeval, so sicer uvrščene investicije na področju Mestne občine Maribor, ki igrajo ključno vlogo pri razvoju celotne mestne občine in njenega širšega vplivnega območja. 

Izmed investicij mariborske občine sta na seznam uvrščena projekta Center Rotovž, ki vključuje dolgo pričakovano novogradnjo osrednje enote Mariborske knjižnice in umestitev drugih mestotvornih programov, in novogradnja Zdravstvene postaje Tezno. 

Na seznam so uvrščene še nekatere državne investicije:

  • stanovanjska soseska pod Pekrsko gorco,
  • gradnja najemnih stanovanj Maribor Novo Pobrežje,
  • preselitev oddelka za pljučne bolezni na lokacijo UKC Maribor,
  • nadomestna novogradnja infekcijske klinike UKC Maribor,
  • 1. etapa novogradnje Zahodne obvoznice Maribora od Lackove do Kardeljeve,
  • obvoznica Maribor - zahod,
  • nadgradnja železniških prog v območju urbanega vozlišča Maribor,
  • izvedba podvoza Ledina in novega železniškega postajališča Ledina na glavni železniški progi št. 30 Zidani most - Šentilj - d. m.,
  • nadgradnja proge Maribor – Šentilj,
  • posodobitev vojaškega kompleksa VGM Maribor.

Interventni zakon ustanavlja tudi koordinacijsko skupino, ki bo skrbela predvsem za časovno koordinirano izvajanje postopkov potrebnih za izvedbo pomembnih investicij.

V Mestni občini Maribor ob tem sicer objubljajo, da si bodo prizadevali za ustrezno in ažurno postopanje za realizacijo ključnih občinskih projektov.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Očitno je cilj naše politične elite (leve in desne) da bomo vsi na koncu delali v Ljubljani in Avstriji. Bomo imeli 6-pasovnice proti Ljubljani in Grazu!!!

Navijac (nepreverjen)

Vcasih je bila kadrovska agencija Friday...pa tud je vse v Lj
POslanci iz okolice Mb so pa tudi tiho

In reply to by Mariborcan1970 (nepreverjen)

janban

Sem mislil,da je ta vlada glede centralizacije kaj boljša od prejšnjih levičarjev,pa je videt,da so vsi enaki.Samo LJ in nič druga.

Ihaha (nepreverjen)

To bi bila najbolj koristna investicija izgradnje tehnicnega dela univerze, to bi prineslo dolgorocne ucinke mestu, dodano vrednost mesta in regije, vse ostalo z Knjižnico vred je samo pesek v oči zdajšnje vlade.

Katja7 (nepreverjen)

Vprasam se enkrat,ker ste sami zupanovi hlapci in medij,ocitno do vam zupanovi hlapci narocili izbris postov,ki niso po okusu mafiarsota...KOLIKO BO PA ON POKASIRAL?

Milan55 (nepreverjen)

Ce imas dokaze, da se nekdo okorisca z javnim denarjem, opravi svojo drzavljansko dolznost in to prijavi policiji.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

KATJA 7 ....zakaj nisi prišla na proteste včeraj ?

Starejše novice