Položitev temeljnega kamna za gradnjo novega stanovanjskega bloka na Studencih: (od leve) Ivan Šipek, Primož Pinter, solastnika podjetja Primius Gradnje, in župan Andrej Fištravec.
Temeljni kamen za gradnjo novega stanovanjskega naselja Primius že stoji. Gre za povsem zasebno naložbo podjetja Primius gradnje.

Direktor podjetja Primius Gradnje Primož Pinter, ki je hkrati tudi investitor projekta, in mariborski župan Andrej Fištravec sta danes popoldne svečano položila temeljni kamen za izgradnjo nove stanovanjske soseske v Studenški ulici v Mariboru, v neposredni bližini znanega nakupovalnega središča Qlandia.

Projekt, vrednost je ocenjena na približno 20 milijonov evrov, naj bi mestu prinesel to, kar mesto ta čas najbolj potrebuje – nova stanovanja.

»Maribor pridobiva prvo večjo stanovanjsko sosesko po letu 2010. Tačas smo že zaključili celoten upravni postopek, lokacija pa bo končnim kupcem poleg odlične prometne infrastrukture omogočala celovit dostop do najvitalnejših delov našega mesta,« je poudaril Pinter.

Gradnja, kot je Maribor še ne pozna

V stanovanjski soseski Primius je predvidena gradnja dveh stanovanjskih objektov (Primius 1 in Primius 2) ter 32 vrstnih hiš v štirih vrstah (v vsaki bo po osem hiš). V Primiusu 1 bo na voljo 88 stanovanjskih enot, v Primius 2 pa približno sto.

»Pripravljalna dela so se že pričela, zemeljska dela za izkop pa bodo dokončana do konca tega meseca oziroma do začetka decembra. Sledi gradnja oziroma prva faza, ki naj bi bila dokončana najkasneje februarja 2020 in predvideva armirano betonsko montažno konstrukcijo, nekaj česar Maribor še ne pozna,« je opozoril Pinter in dodal, da bodo hiše različnih velikosti, in sicer 130, 160 ter 190 kvadratnih metrov.

»Razlikovale se bodo tudi po stopnji vsebovanih trajnostnih sestavin. Vsaj nekaj hiš bo zgrajenih popolnoma v skladu s trajnostnimi smernicami, ki do danes niso bile predstavljene na tukajšnjem nepremičninskem trgu. Zaključek gradnje druge faze je načrtovan za prvo polovico leta 2022,« dodaja Pinter.

Na nepremičnini, na kateri je tačas je videti še velike kupe blata in gradbene stroje, bodo do leta 2020 dva stanovanjska objekta in 32 vrstnih hiš v štirih vrstah.

Največ stanovanj za tričlanske družine

Gradnja stanovanjske soseske, ki bo dokončana nudila visoko kvaliteto bivanja, predvsem pa bo urejena celota, je po mnenju Pinterja primerna za različne generacije.

»Zavedamo se, da trenutno v Mariboru primanjkuje srednjevelikih stanovanj, primernih za tričlanske družine, zato bo takšnih, s kvadraturo od 50 do 120 kvadratnih metrov, na voljo tudi največ. Izboljšana bo energetska učinkovitost stanovanjskih objektov, gradnja bo veliko natančnejša, hitrejša in kvalitetnejša kot je bila, denimo, pred desetimi leti. Z skrbno izbrano lokacijo, ki ponuja bližino središča mesta na eni strani, na drugi pa dostopnost do vseh pomembnih infrastrukturnih objektov ter Pohorja kot športno-rekreacijskega središča, bo stanovanjska soseska Primius zagotovo predstavljala eno ključnih ponudb nepremičnin v štajerski prestolnici,« je poudaril Pinter.

»Lepa in atraktivna stanovanjska lokacija«

Položitve temeljnega kamna se je udeležil tudi župan Andrej Fištravec, ki je ob tej priložnosti med drugim pozdravil odločitev o gradnji, saj je ob tej lokaciji urejena vsa infrastruktura. »Tukaj bo postala lepa in atraktivna stanovanjska lokacija,« je poudaril župan. Dodal je, da so vrtci v okolici sicer polni, zato bo treba zgraditi novega, kar naj bi bila možnost tudi v tem projektu. Obenem pa je Fištravec tudi prepričan, da je projekt rojen pod srečno zvezdo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice