Maribor je na sinočnji seji mestnega sveta dobil občinski časopis - Časopis za prijazen Maribor.

Pri razpravi razpravi o ustanavljanju občinskega časopisa je bilo precej vroče. Mestni svetniki so z 19 glasovi za in 18 glasovi proti sprejeli odlok o ustanovitvi in izdajanju občinskega časopisa Mestne občine Maribor. Sprejetje odloka predstavlja pravno podlago za ustanovitev in izdajanje občinskega časopisa. 

V drugi obravnavi odloka so svetniki podprli nov predlog imena – Časopis za prijazen Maribor, v predlogu za prvo obravnavo samo Časopis, – ter županove amandmaje, s katerimi se, med drugim, določa, da bo odgovornega urednika in člane uredniškega odbora imenoval mestni svet na predlog župana, poleg tega pa še, da časopis ne bo izhajal med volilno kampanjo, in sicer od dne razpisa volitev do konca volilne kampanje. 

Ob tem je župan Saša Arsenovič dejal, da so s popravki želeli časopis narediti bolj nevtralen in nepolitičen, za vse pisce pa bo veljal novinarski kodeks.

Tiskano izdajo prejemali le tisti, ki bodo to želeli, sicer bo na voljo elektronska, urednika pa bo na predlog župana imenoval in razreševal mestni svet. Urednika in uredniški odbor bo moral mestni svet imenovati v dveh mesecih od uveljavitve odloka.

Mestni svet je sprejel predlog svetnika Liste Andreja Fištravca Saše Pelka, da posamezni funkcionar v posamezni številki ne sme biti omenjen več kot trikrat, ni pa uspel s predlogom, da tudi opozicija dobi nekaj prostora.

Čeprav so se v Listi Franca Kanglerja v prvem branju vzdržali, so tokrat odloku nasprotovali, saj so dopolnila po njihovem mnenju potrdila slutnje, da ne bo šlo za časopis, ki bo informiral občane, pač pa le za širjenje županovih resnic, pa tudi za prelivanje javnega denarja v zasebne žepe, poroča STA.

»V drugem največjem mestu je kar nekaj medijev, ki redno spremljajo aktualnosti v mestu. Občinskemu glasilu se raje odpovejte, saj to lahko počnete na spletnih straneh občine,« je Arsenoviča pozvala svetnica Kanglerjeve liste in upokojena novinarka Breda Čepe.

Občinski časopis se torej ne bo imenoval Jutro, kot so pred časom pisali nekateri mediji, slednje je mestna občina že pojasnila v gradivu: »Predlagano ime časopisa »Jutro« se zdi kot protiutež uveljavljenemu mediju »Večer« ki ima v Mariboru dolgoletno tradicijo in ugled. Mestni časopis je drug tip medija, ki se bistveno razlikuje po programski zasnovi. Zato želimo to izpostaviti že pri samem imenu občinskega časopisa.«

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gottfried Dakitsch (nepreverjen)

Tako pa se je zacelo ,maribor ze dela za arsenovica se malo pa si bo izmislil svoj tv studijo,saj igralcev in statistov mu ne manjka.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Najbolj pametujejo tisti, ki so imeli možnost da bi porihtali Maribor v zadnjih desetih letih (Kanglerjevi in Fištravčevi). Takrat jih ni motilo izdajanje občinskega časopisa. Če župan nima/ne bo imel rezultatov za sabo noben časopis mu ne bo pomagal!!! Kangler in Fištravec v življenju nista ustvarila niti evra, oba sta celo življenje bila na proračunu. Kangler bi zdaj rad reševal Slovenijo, do zdaj pa je rešil samo kakšno študentko ali vedeževalko!

Državljan_Klinc (nepreverjen)

Začetek konca, če mene fprašate. GOtof je.

Zakaj bi mel svoj cajtng? Mučke, sigurno.

Katja7 (nepreverjen)

@mariborcan1970....A arso pa ne zivi od proracuna?Poanta njegovih cajtng je propagiranje in pranje mozganov obcanov.To je EDINI namen.In,ce ze,daj vklopi mozgane,preden pises blesave poste.Kdo ima 20.mio pufa?Kangler in Fistra ziher ne.Hebes cajtnge,ce ga nastavi politika.Fistra itak ni imel pojma,Kangler je pa mesto vsaj porihtal.Ja,z denarjem iz proracuna.Tudi arso dela z nasim,davkoplacevalskim denarjem.Ni njehov denar.Zupan je postal z namenom.So v LJ dolocili.Ding dong.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Kangler je mesto porihtal? Verjetno imaš v mislih tržnico in Maksovo luknjo.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Demir18 (nepreverjen)

"V LJ so določili"? Ne, Mariborčani smo ga izvolili. Če pa imate kakršne koli podatke, da je kdorkoli prirejal rezultate volitev, pa to povejte Policiji.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Mackenzie_Grimwade

Z delom od doma zaslužim 132 na uro. Hkrati sem bil zelo presenečen, ker mi je sosed svetoval, naj se preusmerim na povprečno 120, vendar vidim, kako zdaj deluje. Doživljam množično svobodo zdaj, ko sem moj nejavni šef.

To počnem ......... w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Katja7 (nepreverjen)

@mariborcan,ti si itak adijo,Demir....upam,da poznas politiko in razmere dovolj dobro,ceprav se bojim,da ne,glede na tvoje razmisljanje.A se ti zdi,da v SLO deluje pravni,sodni,socialni,financni sistem????Ne.V svojo skledo pa menda ne bodo pljuvali.

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Torej se strinjaš da imamo v MB "čudovito" tržnico in luknjo na Studencih!

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Arsenovič je župan Glavnega trga ,Koroške ceste in Lenta . To je vse kar ga zanima predvsem iz lastnega interesa.
Prometni kaos v MB je katastrofalen ,kar nikogar ne moti predvsem pa vodjo prometnega urada ,ki situacijo v MB zanemarja tudi v svojem novem mandatu .

Starejše novice