Maribor, kot kaže, čaka združitev petih javnih podjetij v en holding, kar prinaša ukinitev petih nadzornih svetov in petih samostojnih direktorjev.

Po vzoru Javnega holdinga Ljubljana namerava mariborski župan Saša Arsenovič na isti imenovalec zložiti gospodarske javne službe v občini - Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad in Snago. Predlog za ustanovitev Javnega holdinga Maribor bodo imeli mestni svetniki na mizi na prihajajoči, tretji redni seji. 

»Z ustanovitvijo javnega holdinga bi se zagotovila najboljša strokovna podpora javnim podjetjem za učinkovito, racionalno in kakovostno izvajanje gospodarskih javnih služb v Mestni občini Maribor in okolici,« so prepričani v mestni upravi.

Po vzoru Ljubljane, Gradca in Zagreba 

»Skoraj vse mestne občine, tako v Sloveniji kot v sosednjih državah - Ljubljana, Gradec, Zagreb, so javna podjetja in podjeja, ki opravljajo gospodarske javne službe povezala v mestni holding,« utemeljujejo idejo v mestni upravi in v gradivu pojasnjujejo, da je namen usmerjen v »racionalizacijo poslovanja in zmanjševanja stroškov javnih podjetij in izvajalcev gospodarskih javnih služb«.

Mestna občina Maribor prispeva po izračunih vsako leto več za izvajanje dejavnosti gospodarskih javnih služb, kar je po njihovih besedah za »proračun absolutno nesprejemljivo«. 

Kaj to pomeni?

Kot je razvidno iz obrazložitve odloka v prvi obravnavi, bi holding, z imenom Javni holding Maribor d. o. o., pod eno streho združil pet javnih podjetij in gospodarskih družb, katerih družbenik je Mestna občina Maribor in ki izvajajo gospodarske javne službe. Ustanoviteljica javnega holdinga je Mestna občina Maribor. 

Pogrebno podjetje, ki na podlagi koncesije izvaja vzdrževanje in urejanje pokopališč ter pogrebne storitve, je iz načrtovanega holdinga izvzeto.

S prenosom poslovnih deležev se prične reorganizacija na način združevanja strokovnih funkcij. Iz gradiva je razvidno, da predlagatelj, to je mariborski župan, ob ustanovitvi holdinga načrtuje en milijon evrov osnovnega kapitala - 100.000 evrov bi vplačali z denarjem, preostalih 900.000 evrov pa s stvarnim vložkom, in sicer s poslovnimi deleži in delnicami v omenjenih podjetjih.

Prednosti holdinga, ki jih v gradivu navaja mestna uprava.

Nič več nadzornih svetov, nič več svetovalnih storitev 

Odlok predvideva dvotirni sistem upravljanja - direktorja in nadzorni svet, ustanoviteljica, torej Mestna občina Maribor, pa je edini družbenik. Kot je razvidno iz gradiva, je direktor lahko oseba, ki ima najmanj visoko izobrazbo tehnične, pravne, ekonomske ali organizacijske smeri in najmanj pet let delovnih izkušenj na odročju vodenja   pravnih subjektov rimerljive velikosti. O razrešitvi direktorja odloča šestčlanski nadzorni svet.

Direktorja, ki bo imenovan za obdobje petih let, bo imenoval in razrešil nadzorni svet. 

Odlok predvideva, da se dejavnosti javnega holdinga financirajo s sredstvi ustvarjenimi z lastnim poslovanjem, sredstvi, ki se ustvarijo z udeležbo na običku javnih podjetij in gospodarskih družb ter iz sredstev proračuna in drugih virov.

Javni holding pa naj ne bi bil ne neposredni, niti posredni proračunski porabnik. Tekoči stroški, kot so plače, administrativni stroški, materialni stroški delovanja, po besedah pripravljalcev gradiva ne bodo bremenili proračuna, ampak se bodo stroški delovanja javnega holdinga fakturirali družbam, za katere bo javni holding izvajal storitve.

V treh letih za milijon prihranka 

»Združitev in poenotenje vseh skupnih služb otrebnih za delovanje gospodarskih javnih služb (brez odpuščanj delavcev) takojšnjih finančnih učinkov ne bo imelo, bodo pa se finančni učinki nedvomno pokazaliže v roku nekaj let, po grobi oceni bi se stroški morali zmanjševati iz leta v leto in ocena finančnih posledic bo v roku največ treh let dosegla zmanjšanje vsaj za en milijon evrov,« so prepričani v mestni upravi. 

Med drugim naj bi se znižali stroški izobraževanja zaposlenih in raznih svetovalni storitev, ki so se podvajali, stroški skupnih nabav, stroški investicij naj bi se racionalizirali zaradi preglednosti in poenotenja, stroški nadzornih svetov, saj jih družbe, ki izvajajo gospodarske javne službe ne bodo več imele, ampak bo pristojen samo en nadzorni svet javnega holdinga.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SvetovalecRado (nepreverjen)

Svetovalne storitve seveda bodo dalje, samo odlocanje bo centraliziranon v pisarno od Arsenovica. Pa novi ljudje bojo dobli službe. Boljse za privat biznis. Nevem edino kam bojo tote ludi dali, ker bo sigurno par sto ludi za na cesto vrečt.

Je pa smesno kak to probajo mimo nas mariborcanov zapelat. Edini ste da nam to pojasnite, vsaj na pol.

Karl (nepreverjen)

Oklestit stroške, delat dobiček, delat za dobrobit občine, to mora biti poslanstvo vodstva.

BudicMarjan (nepreverjen)

Delat dobiček na javnem podjetju je res enostavno. Daš položnice gor za petdeset posto!

In reply to by Karl (nepreverjen)

Br br (nepreverjen)

Končno se je nekdo zacel ukvarjati z obcinskimi podjetji.

BudicMarjan (nepreverjen)

Jaz sem generalno naklonjen tej ideji želim pa si da ne bo vse skupaj šlo po slovenski navadi in štajerski navadi. Kdaj bote novinarji napisali kakšno resnično informacijo o mariborski sortirnici odpadkov? Kolko ludi se je tu prisesalo gor, govori se marsikaj...Pa še dela ne pa nikoli nebo kot bi morala.

Pa še o kakem drugem projektu iz preteklosti....

BigBrother (nepreverjen)

Fprašajte malo po poslih brateca od Arsota raje, ne pa da mu delate reklamo. Bote vidli kaj bo s tega za leto ali dve.

Starejše novice