Bi lahko nova sežigalnica odpadkov stala v Mariboru?

Že nekaj časa se že odpira vprašanje lastne sežigalnice odpadkov, idejo katere je spodbujal že nekdanji okoljski minister Jure Leben, s tem pa nadaljuje aktualni Simon Zajc. S tem bi omilili problem kopičenja odpadkov v zbirnih centrih in tako zmanjšali možnost morebitnih požarov.

Idejo še dodatno okrepi dogajanje v Kemisu, ki naj ne bi povzročilo zastajanja nevarnih odpadkov, se pa obeta podražitev ravnanja s slednjimi. Minister Zajc je predlagal postaviti sežigalnico v enem od obstoječih obratov, a s tem ne izključuje drugih možnosti.

Mešani odzivi občin na poziv ministrstva

Na spomladanski poziv ministrstva, ki so ga odposlali Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije, je prispelo petnajst različnih odzivov, prav tako sta se tak odzvala tudi Maribor in Ptuj, poroča Radio Maribor. Slednji dodaja, da je »Mestna občina Ljubljana potrdila interes za objekt z dvema potencialnima lokacijama, usklajenima z občinskim prostorskim načrtom (OPN)«, medtem ko je Maribor sporočil, da projektu ni nenaklonjen, vendar so potrebne dodatne informacije.

Večer piše, da so bili odzivi popolnoma različni: od splošne podpore in predlogov primernih lokacij do nenaklonjenosti ali prošnje po dodatnih informacijah. Tako se bodo septembra pristojni na ministrstvu sestali z zainteresiranimi občinami.

Mariborska občina se za sežigalnico zanima že leta in je njeno umestitev predvidela na Teznem poleg sortirnice odpadkov. 

Za umestitev potrebnih pet do sedem let

Tedaj se bo tudi začelo govoriti o tehnologiji, potrebni za tovrstno sežigalnico. Alan Perc, direktor Energetike Maribor, je za Večer povedal, da bo »umestitev v prostor in gradnjo takega objekta potrebnih vsaj pet do sedem let«, saj bo treba sprejeti državni prostorski načrt. Pričakovati je treba daljše formalnopravne postopke, medtem ko sama izgradnja ne bo terjala veliko časa..

»Zagotovo je tak objekt v Mariboru, kjer imamo vzpostavljeno daljinsko ogrevanje, zelo primeren, tudi lokacijo zanjo že imamo, v neposredni bližini sortirnice,« še piše Večer o Perčevih besedah. Projekt naj bi tako mesto rešil velikih količin odpadkov, postali pa bi tudi manj odvisni od fosilnih goriv.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Zakaj se mora vsa svinjarija dogajati v Mariboru?Zakaj zupan&co to dopuscajo????Ocitno bodo imeli korist tudi oni.Ovce ko ovce.

TilenA (nepreverjen)

Katja, spet neko nakladanje na pamet in nasprotovanje samo iz "inata". Taki objekti so zelo cisti. Na Dunaju je npr. eden v centu mesta, med bloki in vrtcem. Izpustov imajo dosti manj, kot npr. toplarna ali kaksna tovarna. S tem dobimo cistejso energijo za ogrevanje, kot jo imamo v mestu sedaj. In dosti cenejso, se zasluzili bi z njo. Dajte se malo pozanimat, preden kar nekaj populisticno nabijate.

Kritik (nepreverjen)

Tilen .....kakšna je primerjava z Dunajom ?
To je drugi svet,kjer odgovorni za svoja dejanja kazensko odgovarjajo . Mislim,da si kapital .

In reply to by TilenA (nepreverjen)

LudiRusi (nepreverjen)
sonjakrupic (nepreverjen)

Pa kaj vam je kaj bi nam vso svinjarijo potisnilo pod nos to nebo šlo kar tako nekateri to zagovarjajo te pa naj pridejo sem živet v ta smrad odkar so tu te smeti še dihat ne moremo niti svojega stanovanja prezračit

sonjakrupic (nepreverjen)

Pa kaj vam je kaj bi nam vso svinjarijo potisnilo pod nos to nebo šlo kar tako nekateri to zagovarjajo te pa naj pridejo sem živet v ta smrad odkar so tu te smeti še dihat ne moremo niti svojega stanovanja prezračit

Starejše novice