Slika je simbolična.
Mestni občini Maribor letos načrtuje energetsko sanacijo javne razsvetljave v javno-zasebnem partnerstvu oziroma tako imenovanem energetskem pogodbeništvu.

Mariborska javna razsvetljava je, upoštevajoč sodobne standarde in možnosti, zastarela, stroškovno precej neučinkovita in tudi vir svetlobnega onesnaževanja, zaradi energetske potratnosti pa je neizbežno tudi sokrivec za povečane emisije ogljikovega dioksida.

Mestna občina Maribor tako letos načrtuje energetsko sanacijo javne razsvetljave, s ciljem urediti sodobno javno razsvetljavo, ki bo omogočala kakovostnejšo osvetlitev javnih površin, ter zmanjšati svetlobno onesnaževanje in porabo elektrike. Posledično županstvo upa še na nižje stroške vzdrževanja in manjše izpuste ogljikovega dioksida.

4,5 milijona evrov za posodobitev javne razsvetljave

Projekt, ki ga občina namerava izvesti v javno-zasebnem partnerstvu oziroma tako imenovanem energetskem pogodbeništvu, je trenutno v fazi priznanja sposobnosti ponudnikov.

Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 4,5 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

»Izbran zasebni partner bo znan po pravnomočni odločitvi o izbiri, kar v tem trenutku ni mogoče napovedati. Sposobnost za drugo fazo - fazo dialoga - se je priznala vsem šestim ponudnikom, saj so po pozivih za dopolnitve vsi predložili ustrezne dokumente za javni razpis,« za Mariborinfo pojasnjujejo na Mestni občini Maribor.

Vloga zasebnega partnerja je pripraviti celovito projektno rešitev, vključno z uvedbo monitoringa in regulacije sistema javne razsvetljave: »Glavni del pa seveda predstavlja zamenjava svetilk in ureditev spremljajoče infrastrukture na posameznih prižigališčih.« 

»Vloga Mestne občine Maribor je strokovna koordinacija za izvedbo postopka javnega razpisa, vključno s pripravo vseh vhodnih podatkov za ponudnike, izvajanje nadzora in urejanje postopkov za implementacijo vseh aktivnostih, ki so predmet javnega razpisa,« še pojasnjujejo na mariborski občini.

Kaj bodo pričeli s prenovo javne razsvetljave?

»Z obnovo se bo pričelo po izbiri zasebnega partnerja, vendar zaradi kompleksnosti druge fazo postopka javnega razpisa konkretnih datumov še ne moremo podati,« pravijo na občini.

Za zamenjavo je bilo v pričetku postopka predvidenih nekaj več kot 13.000 svetilk, vendar se zaradi sprotnega rednega vzdrževanja javne razsvetljave in posodobitve katastra predvideva nekoliko manjše število novih svetilk. 

»Učinki so predvideni predvsem na porabi električne energije, izboljšanju energetske učinkovitosti sistema, zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja okolja in izboljšanje svetlobno-tehničnih karakteristik na osvetljenih javnih površinah v mestu,« še dodaja županstvo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
baba od župana (nepreverjen)

tu se bo še svetilo
da bo hec

božidar (nepreverjen)

DAJTE RAJE RADARJE OD G KANGLERJA NAZAJ PLUS NEIZPLAČANE KAZNI ,FRUTEKI

jernej88 (nepreverjen)

Končno! V nekaterih delih je razsvetljava stara 20+ let, to je res treba porihtat.

Starejše novice