Slika je simbolična.
Mariborčanom se zaradi dviga cen električne energije obetajo višje položnice za vodo.

Kot je povedal direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug, je podražitev na položnicah za vodo neizbežna.

»Mariborski vodovod je imel sklenjeno pogodbo o dobavi električne energije iz leta 2020 do 31. maja 2022. Pogodba je potekla, sled temu smo morali narediti javni razpis,« je pojasnil Jug.

Vzrok za višje položnice za vodo dvig cen električne energije

Kot je še izpostavil, so premiki na energetskem trgu v zadnjem letu zelo veliki in ravno električna energija je vzrok za dviga cen vodarine. 

Stroški elektrike so več kot petkrat višji.

»Mariborski vodovod je velik porabnik električne energije, na letni ravni približno devet milijonov kilovatnih ur,« je pojasnil Jug in dodal: »Do zdaj smo imeli 900 tisoč evrov stroškov za električno energijo, po novem izračunu bo to 3,1 milijona.«

Prepričan je, da bi, če razlike v ceni električne energije ne bi bilo, verjetno predlagali isto ceno, kot je bila v letu 2020 in 2021.

Dvig cen vodarine za povprečno gospodinjstvo pomeni 1,54 evra več

Mariborski vodovod zaradi višjih stroškov elektrike predlaga dvig cene vodarine. Novo ceno bo mariborski mestni svet potrjeval na seji v četrtek. 

»Omrežnina ostaja na istem nivoju in ne bo dvignjena, ne v Mariboru in ne v nobeni drugi občini. Kar se pa tiče vodarine, je pa predlog za mariborsko občino iz sedanjih 0,74 evrov za tisoč litrov vode, na predlaganih 0,92 evrov,« je dejal Jug.

Povprečno gospodinjstvo v sistemu mariborskega vodovoda ima 2,4 člana in porabi 8000 litrov vode na mesec.

Dvig cen vodarine bi za omenjeno povprečno družino znašal dodatnih 1,54 evrov na mesec.

»Ne moremo pričakovati, da bo to z navdušenjem sprejeto, vendar za stabilnost vodooskrbe je ta dvig zelo nujen,« je ob tem še dodal Jug.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbb (nepreverjen)

Do zdaj smo imeli 900 tisoč evrov stroškov za električno energijo, po novem izračunu bo to 3,1 milijona.« Očitno je VODOVOD uporabnik ENERGIJA PLUS ,ki prodaja najdražjo elektriko.

Danvid (nepreverjen)

Ma jebite se.Poln K vas imami z temi dvigi.

pohorskisvizec

Pa saj niste resni..... 2 na 2 se izgovarjate, špekulanti, prevaranti....Golobček kaj boš storil?

CepiSeCepec (nepreverjen)

Za cepljence razumljiva podrazitev zaradi vojne v Ukrajini, saj Slovenija uvaza vodo iz Harkiva. Tiskanje covid denarja seveda nima nic z inflacijo.

sveti duh (nepreverjen)

Ce ne bi komunisti lani Jansi z referendumom onemogocili da proda nase vodne vire, bi bila voda zdaj cenejsa, CocaCola bi nam jo prodajala po polovico nizji ceni.

mbbobi (nepreverjen)

Nategunstvo. Sami proizvajamo el. energijo obenem pa jo izvažamo in potem pravijo, da ne moremo vplivat na cene elektrike.

Goodhelp

Dober dan vsem, moje ime je Gisela iz Nemčije. Rada bi se zahvalila velikemu dr. Okpa, da mi je pomagal in obnovil moj pokvarjen zakon, nikoli nisem verjela, da bi lahko spet dobila moža, potem ko sva se ločila že 2 leti in sem bila poskušal sem na vse načine, da bi ga dobil nazaj, kar mi je velikokrat spodletelo in sem se odločil, da ne bom več poskusil, vendar šele, dokler nisem naletel, kako je ta veliki Človek po imenu Dr Okpa nekomu obnovil razpadli zakon, ki je trajal 7 let, in bil sem presenečen, ker je bil moj komaj 2 leti . Morala sem mu torej poskusiti, če mi lahko tudi pomaga, kar je storil s svojimi močmi, in če na kratko povem, zdaj imam moža doma in živiva srečno skupaj kot še nikoli. Dr. Okpa želim ceniti in priporočati vsem, ki potrebujejo pomoč na katerem koli področju svojega zakonskega ali partnerskega življenja, in zagotavljam vam, da bo dr. Okpa obnovil in prinesel enotnost v vaš pokvarjen dom. Lahko ga kontaktirate po e-pošti: [email protected] ali pokličete na +27653527813.

Najlepša hvala, dr Okpa.

Starejše novice