Slika je simbolična (foto: Bobo).
V kratkem se bo predvidoma začel ponovni prodajni postopek družbe Mariborska livarna Maribor, za kar si je nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank večkrat neuspešno prizadevala.

Sedaj naj bi se nemški finančni sklad Mutares, ki je maja lani prevzel Cimos, ogrel za nakup dejavnosti Mariborske livarne Maribor, danes piše časnik Dnevnik.

Mariborska livarna Maribor ima v središču Maribora v lasti pet hektarjev veliko zemljišče, njegove proizvodne aktivnosti potekajo na približno tretjini zemljišča, a so razpršene po celotni nepremičnini.

Po neuradnih podatkih časnika naj bi Slovenski državni holding, na katerega je po ukinitvi Družbe za upravljanje terjatev bank prešlo lastništvo družbe, od Mariborske livarne Maribor odkupil zemljišče. S tem bi si poplačal terjatev do Mariborske livarne Maribor, ta pa bi poravnala finančne obveznosti.

Mariborska livarna Maribor bi skoncentrirala dejavnost na enem delu zemljišča in ga najemala ali pa bi ga njegov novi lastnik kupil. Preostali del zemljišča bo Slovenski državni holding poskušal prodati.

Tako bo v prodajnem postopku Mariborske livarne Maribor naprodaj le njegova dejavnost, katere temelj predstavlja izdelava sestavnih delov za avtomobilsko industrijo.

V Slovenskem državnem holdingu naj bi jo bili pripravljeni prodati za en evro, če bo prevzemnik prevzel približno 350 delavcev in naročila za avtomobilsko industrijo, navaja Dnevnik.

Kakšne načrte imajo z Mariborsko livarno Maribor, ki je po navedbah časnika neuradno zašla v rdeče številke, v Slovenskem državnem holdingu niso razkrili.

»Slovenski državni holding vedno preuči vse možnosti in scenarije s ciljem, da bi družbam v njegovi lasti zagotovil uspešno poslovanje. To vključuje tako možnosti prodaj kot strateških partnerstev z namenom povečevanja vrednosti naložb ob zagotavljanju delovanja družb in ohranjanju delovnih mest,« so povedali za časnik.

Slovenski državni holding je sicer na začetku leta obudil več let staro idejo, da bi se Mariborska livarna Maribor združila z državnim Talumom, kjer bodo v kratkem odpustili 120 delavcev, približno 70 pa so ponudili prezaposlitev znotraj skupine Talum.

Toda takšnim načrtom po podatkih Dnevnika niso naklonjeni niti v eni niti v drugi družbi. Bi pa Mariborska livarna Maribor tudi v primeru, da bi ostala v državni lasti oziroma se združila s Talumom, najemala zemljišče.

V tem primeru proizvodnje, kot je denimo livarna, ne bo možno hitro in zlahka preseliti v Kidričevo, kjer ima Talum proizvodne zmogljivosti, dodaja časnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice