Državna lastnika Mariborske livarne Maribor sta začasno ustavila postopek prodaje.

Lastnika Mariborske livarne Maribor Družba za upravljanje terjatev bank in Slovenski državni holding sta začasno zamrznila prodajni postopek podjetja. Potencialni investitorji naj bi pokazali premajhen interes za prevzem nekoč pomembnega mariborskega podjetja.

Postopek prodaje se bo nadaljeval prihodnje leto

Državna lastnika družbe, ki zaposluje več kot 500 ljudi, bosta s postopkom prodaje predvidoma nadaljevala v prvi polovici naslednjega leta. Takrat bodo namreč vidni rezultati prestrukturiranja finančnega dolga, prodajalca pa bosta razpolagala tudi z revidiranimi računovodskimi izkazi za letošnje leto.

MLM se je razbremenila za devet milijonov evrov

MLM se je sicer pred dnevi v procesu prestrukturiranja uspela razdolžiti še za devet milijonov evrov. S SID banko, Sparkasse, Heto in Gorenjsko banko je namreč podpisala krovni sporazum o prestrukturiranju dolga. Banke bodo družbi odpisale okoli sedem milijonov dolga, milijon in pol pa bodo spremenile v lastniški delež. Preostanek dolga bo odpisala še slaba banka. Mariborska livarna Maribor bo s tem zadolženost znižala na okoli 18 milijonov evrov.

Za večjo stabilnost družbe

Prvi mož podjetja Darko Gorjup dogovoru z bankami pripisuje velik pomen. Kot je prejšnji teden povedal za STA, v prvem vrsti to pomeni bistveno večjo stabilnost družbe, seveda pa tudi dodatne možnosti še intenzivnejšega dela na področju pridobivanja novih poslov in s tem neposredno maksimiranja vrednosti podjetja.

Ponudbe so bile nizke

Državna lastnika sta potencialne investitorje iskala s pomočjo družbe Ernst & Young. Že poleti je Darko Gorjup za STA povedal, da so bile oddane prve nezavezujoče ponudbe za nakup podjetja, a so bile te precej nizke. Takrat so se po izboljšanem poslovanju državni lastniki odločili, da prodajni postopek še enkrat ponovijo, zdaj pa bodo očitno s prodajo še nekoliko počakali.

Foto: STA

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice