Na vladnem odboru za državno ureditev in javne zadeve je vlada dala soglasje za vložitev kandidature za organizacijo Poletnega olimpijskega festivala mladine.

Vlada Republike Slovenije je Mestni občini Maribor dala soglasje za vložitev kandidature pri Evropskih olimpijskih komitejih za organizacijo Poletnega olimpijskega festivala evropske mladine (POFEM – EYOF) od 22. do 30. julija 2023 v Mariboru, so sporočili na vladi.

Priložnost za promocijo mesta

Mestna občina Maribor bo morala ministrstvo, pristojno za šport, najkasneje do 15. novembra v letu pred prireditvijo obvestiti o tem, ali je pri mednarodni športni zvezi pridobila organizacijo te prireditve. Za sofinanciranje investicije v javne športne objekte za izvedbo Poletnega olimpijskega festivala evropske mladine bo vlada zagotovila sredstva v skladu s proračunskimi možnostmi.

Mariborski svetniki so sicer odločitev o organizaciji potrdili že na 11. seji ob začetku leta 2020, ko je propadla ideja o dogodku v Kopru, v organizaciji pa vidijo odlično priložnost za promocijo mesta, saj je predvidena udeležba 3600 mladih športnikov iz 50 držav. 

Kandidaturo je podprl tudi Olimpijski komite Slovenije, njegov predsednik Bogdan Gabrovec pa je ob razpravi v mestnem svetu dejal, da so Maribor za organizacijo podprli, da bi tudi na ta način podprli decentralizacijo Slovenije.

Največji športni dogodek za mlade upe

Olimpijski festival evropske mladine je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskih olimpijskih komitejev. Sodeluje 50 držav evropske celine, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem in zimskem festivalu, kjer se pomerijo v desetih športnih panogah. Festival po navedbah Olimpijskega komiteja Slovenije predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom.

Tako si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom. Za številne je to odskočna deska k olimpijskim sanjam, piše STA.

Najmanj milijon evrov plusa za Maribor?

Prvi takšen festival je potekal leta 1991 v Bruslju, Slovenija pa je ta dogodek, a v zimski izvedbi, gostila leta 2003 na Bledu. Zadnji poletni festival, 15. po vrsti, je leta 2019 potekal v Bakuju, kjer je nastopilo tudi 63 mladih slovenskih športnikov. Najuspešnejši so bili atleti, ki so osvojili tudi edino medaljo za Slovenijo.

Naslednji poletni festival bi moral biti letos v slovaški Banski Bystrici, a so ga zaradi prekrivanja z lani preloženimi olimpijskimi igrami v Tokiu, do česar je prišlo zaradi pandemije, preložili na leto 2022.

Mesto, ki gosti festival, mora zagotoviti namestitev in hrano za športnike, športno infrastrukturo, logistiko ter organizacijo slovesnosti ob odprtju in koncu iger. Po ocenah olimpijskega komiteja bi to stalo od štiri do pet milijonov evrov, pri čemer lahko organizator pričakuje prihodke v višini najmanj šest milijonov evrov, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Spet bo arsenovic dobil provizijo.ccc

Navijac (nepreverjen)

Tezka.a ce se bo vsaj kaj naredilo je dobro.nic krat mio je nic.prej so samo govorili in bore malo naredili.bolj za ladtne zepe in maxe,sicer pa so volitve se prej

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

dd. (nepreverjen)

Logično, da so vsi, ki so rojeni pred letom 1991 za hlapce vzgojeni. Jugoslovanska revolucionarna vzgoja je pustila v glavah državljanov prepričanje, da se državo in njihove vodje spoštuje, in se ne dvomi v socialistične eksperimente, katere so izvajali komunjari.
Stabilizacija, letna inflacija od 0 pa 1000 in več odstotkov, vožnja par- nepar, obvezna zamenjava konvertibilnih valut, plačevanje are za prehod meje, boni za gorivo, pomanjkanje pralnega praška, mesa, riža itd, redukcije elektrike, tehnični izdelki izdelani v Jugoslaviji cenejši če so bili kupljeni v Avstriji itd...
T

Starejše novice