Mariborska razvojna agencija že dve leti aktivno povezuje javne zavode in kmete s Podravja, da bi bilo v šolah, vrtcih in domih za ostarele čim več lokalno pridelane hrane.

Šole, vrtci, bolnišnice in domovi za ostarele za hrano porabijo več kot 200 milijonov evrov v enem letu. Kot pravijo na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo naše šole in vrtci na dan pripravijo več kot 680 tisoč obrokov. To ni malo in zato si mnogi prizadevajo, da bi z več lokalno pridelane hrane v javnih zavodih lahko veliko imeli slovenski kmetje.

Mariborska razvojna agencija je ena redkih, ki si že dobri dve leti aktivno prizadeva povečati samooskrbo v Podravju. Javne zavode in kmete s Podravja povezuje, da bi povečali delež lokalno pridelane hrane v naših šolah, vrtcih, bolnišnicah, domovih za ostarele. S projektom Samooskrba Podravja se Mariborska razvojna agencija trudi, da javni zavodi pridejo do boljše sveže hrane, kmetje in zadruge pa do novih kupcev, da bi lahko sčasoma povečali pridelavo in samooskrbo s hrano v Podravju.

Zelo malo lokalne prehrane v šolah in vrtcih

Zakaj ni več lokalno pridelane hrane v javnih zavodih? Javni zavodi morajo hrano naročati preko javnih naročil, preko katerih morajo naročati večino hrane. Samo 20 odstotkov hrane lahko javni zavodi naročijo izven javnih naročil.

Samo osnovne šole v Podravju za živila po podatkih zavoda za šolstvo porabijo 8,5 milijonov evrov na leto. Po zakonu imajo možnost, da po načelu kratkih verig kupijo za 1,7 milijonov evrov hrane neposredno od lokalnih ponudnikov. To je 20 odstotkov mimo javnega naročila. A problem je, da ta odstotek ni izkoriščen, zato imajo lokalni ponudniki v Podravju in iz drugih regij veliko poslovno priložnost za sodelovanje z javnimi ustanovami, za reden prihodek in razvoj kmetije.

Pri Mariborski razvojni agenciji se zavedajo, da je tudi ta 20-odstotni delež lahko velika pogača za podravske kmete.

 Povezovanje kmetov in javnih zavodov

Tako so že v letu 2015 organizirali prva skupna srečanja z javnimi zavodi na območju Podravja in s kmeti, ponudniki lokalno pridelane hrane. Te so medsebojno povezali, naredili pa so tudi raziskavo trga, da so lahko pripravili seznam kmetov po območjih, ki si želijo sodelovati z javnimi ustanovami.

Javnim zavodom so seznam ponudnikov posredovali in jim tako znatno olajšali delo, saj sami pogosto nimajo časa za analizo lokalne ponudbe, ki je osnova, ko se javna ustanova pripravlja na javno naročilo. Takrat namreč morajo tehtno premisliti, katere sklope izločiti, da bi lahko v okviru teh dvajsetih odstotkov brez javnega naročila naročili hrano od lokalnih ponudnikov. Če bi javni zavodi delež mimo javnih naročil v celoti namenili za nabavo lokalno pridelane hrane, bi s tem znatno prispevali k razvoju kmetijstva in boljšemu položaju kmetov.

Z lokalno hrano se spodbuja domače okolje

Koordinacija projekta se je začela v občinah Zgornjega Podravja, v letu 2016 pa so se jim pridružile še občine Spodnjega Podravja. »K sodelovanju smo povabili različne organizacije, ki so partnerji projekta, občine, javne ustanove, ponudnike, Kmetijsko-gozdarska zavoda Maribor in Ptuj, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede, ministrstvi za kmetijstvo in javno upravo …« je za Mariborinfo povedala Danijela Kocuvan, koordinatorica projekta Samooskrbe Podravja.

Kratkoročen cilj projekta je, da bi vse javne ustanove v Podravju dosegle 20 odstotno lokalno pridelano hrano. Trenutno pri MRA ocenjujejo, da je povprečje le okoli 10 odstotkov. »Cilj želimo doseči do konca leta 2020,« napoveduje Danijela Kocuvan.

Šoltes: Hrano v javnih zavodih izločiti s sistema javnega naročanja

Pred dobrim mesecem dni je na kulinaričnem posvetu Hrana - pot do zdrave prihodnosti minister za kmetijstvo Dejan Židan poudaril, da je težava pri nabavi hrane v javnih zavodih pomanjkanje zavedanja naročnikov, da je zagotavljanje lokalno pridelane hrane javni interes. Evropski poslanec Igor Šoltes je dodal, da bi hrano v javnih zavodih morali izvzeti iz sistema javnih naročil. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice