FOTO: Bobo
Mariborska livarna Maribor na potencialnega kupca čaka z razdolžitvijo v višini 12 milijonov evrov. Slaba banka je svoje terjatve spremenila v kapital in pridobila tri milijone novih delnic.

Upniki Mariborske livarne Maribor so potrdili predlog DUTB za že drugo prisilno poravnave družbe in načrt finančnega prestrukturiranja, s čimer so družbi odpisali za kar 12 milijonov evrov dolgov. Slaba banka je svoje terjatve konvertirala v kapital.

DUTB je konvertirala 1,45 milijona evrov nezavarovanih terjatev in 5,35 milijona evrov zavarovanih terjatev. S tem so pridobili več kot 3 milijone novih delnic.

Težave livarne in nezadovoljstvo delavcev

Mariborska livarna, ki zaposluje okoli 500 ljudi, je bila v postopku prisilne poravnave že leta 2013. A takrat ta ni odpravila plačilne nesposobnosti družbe. MLM ima tako ponovno likvidnostne težave in ne more pokrivati kratkoročnih obveznosti in zamuja s plačili. Slabo stanje družbe se odraža tudi na plačah in nezadovoljstvu delavcev, o katerem smo poročali.

Delavci v mariborski livarni delajo 3-izmensko delo, mesečno pa imajo v povprečju od 16 do 20 nadur. Kljub temu prejmejo le 720 evrov neto, je razvidno iz plačilne liste, ki nam jo je razkril eden izmed delavcev v proizvodnji. Brez nadur delavci v MLM za 3-izmensko delo po podatkih, ki jo hranimo v uredništvu, prejmejo 620 evrov neto mesečno.

Prodajni postopek se nadaljuje

Prodajni postopek MLM je sicer v polnem teku, vodi pa ga večinski lastnik DUTB oziroma svetovalec, ki ga je slaba banka angažirala. Član uprave Boštjan Drevenšek je pred časom za Mariborinfo povedal, da v MLM v zvezi s prodajnim postopkom s svetovalcem sodelujejo pri pripravi predstavitvenih in informacijskih dokumentov za potrebe postopka. Prav tako bodo v skladu s časovnico prodajnega postopka izvedli predstavitev družbe potencialnim kupcem, ki jih bo pripeljal svetovalec.

Interesentov za nakup Mariborske livarne naj bi bilo precej. Omenjajo se imena vse od domače Iskre do tujih finančnih skladov in ene največjih nemških livarn, o čemer smo poročali. A po odhodu Gorjupa naj bi se njihovo zanimanje ohladilo, je poročal Siol. Menjava na vrhu, za katero stoji slaba banka, pa namiguje, da bi slaba banka lahko imela svojega favorita pri nakupu Mariborske livarne Maribor.

Namigovanja, da je njegov vzpon na vrh družbe povezan s prodajnim postopkom oziroma favoriziranjem slabe banke določenega potencialnega kupca, je Drevenšek za Mariborinfo odločno zanikal.

Manj dolgov za višjo prodajo

Mariborska livarna je tako morebitnega novega lastnika čaka z 12 milijoni manjšimi dolgovi. To je posledica sprejetja finančnega prestrukturiranja, s čimer se je livarna razdolžila. V MLM bodo odpisali 90 odstotkov obveznosti do več kot 800 slovenskih in tujih dobaviteljev in upnikov, poroča Siol. Na tak način bo slaba banka za podjetje lahko iztržila višjo kupnino.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bančnik ki se … (nepreverjen)
šraufolog (nepreverjen)

prokleti rdeči direktorji,,le kako so lahko s svojimi malimi pimpeki vse to zjebali

Starejše novice