Mariborski mestni svetniki so danes potrdili investicijsko dokumentacijo za vrsto projektov, ki jih namerava občina financirati s kohezijskimi sredstvi.

Med te projekte sodijo obnova skate parka, Vojašniškega trga, nabrežja Drave na Lentu in promenade v Mestnem parku. Pomisleki so svetnikov so bili večinoma le glede zmožnosti občine za zagotavljanje lastnega deleža, poroča STA.

Potrditev investicijske dokumentacije je potrebna za prijavo teh projektov na razpis ministrstva za okolje za sredstva iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb na področju učinkovite rabe prostora. V skladu z dogovorom med občinami pripada Mariboru iz CTN skupno skoraj 18 milijonov evrov.

Nekaj več kot pol milijona za obnovo skate parka

Obnova dotrajanega skate parka v Spodnjem Radvanju bo stala okoli 550.000 evrov in naj bi bila končana do maja prihodnje leto. Ob tem naj bi uredili celotno območje ob Pekrskem potoku, s čimer bi mesto dobilo nov, sodoben park za urbane športe, primeren tudi za večja tekmovanja. Po besedah podžupana Saše Pelka so pri pripravi projekta sodelovali skaterji in drugi uporabniki parka, ki že vrsto let opozarjajo na nujnost obnove te infrastrukture.

4,6 milijona za obnovo Vojašniškega trga

Obnova Vojašniškega trga pri Lutkovnem gledališču Maribor in osrednji mariborski tržnici, vredna 4,6 milijona evrov, zajema tudi obnovo Sodnega stolpa, rekonstrukcijo srednjeveškega zidu in umestitev vinogradniškega muzeja v enega od tamkajšnjih objektov.

»Namen teh projektov je oživitev starega mestnega jedra. V neposredni bližini je Stara trta, zato bo lepo sodilo skupaj,« je pojasnil Teobald Pajnik iz občinske projektne pisarne.

Dela naj bi se začela konec letošnjega leta in končala leta 2020. Trenutno pa na območju potekajo arheološke raziskave.

Lent zaprt za promet

Vzporedno naj bi končno uredili nabrežje Drave od Studenške brvi do Vodnega stolpa, pri čemer naj bi glavni del na širšem območju pred Hišo Stare trte zaprli za promet. Tu naj bi bila urejena lesena ploščad, ob Starem mostu dvigalo. Skupno naj bi za vse tukajšnje načrte, ki jih nameravajo uresničiti do pomladi 2020, potrebovali 11,5 milijona evrov. Ta arhitekturna rešitev je bila izdelana že pred osmimi leti, a doslej občina ni uspela zbrati denarja za njeno uresničitev.

Nekateri mestni svetniki so imeli pomisleke glede bodoče dostopnosti tamkajšnjih stanovalcev do svojih domov ter zmanjšanja parkirnih mest na Lentu. Glede na visoko vrednost projekta so v Novi ljudski stranki ter Listi za pravičnost in razvoj tudi izrazili dvom v zmožnost občine za zagotovitev lastnega deleža financiranja, poroča STA. 

»Lent je treba tudi vsebinsko prenoviti,« pa je opozoril Samo Robič iz liste Gasilci Maribora.

Kljub nekaterim pomislekom so bili mestni svetniki enotnega mnenja, da mora Lent nujno postati osrednji del mesta. Kot izhaja iz dokumentacije, bo načrtovana investicija v ureditev nabrežja povečala privlačnost tega dela mesta tako za domačine kot turiste, saj bo izboljšala pogoje za sprehode, kolesarjenje, druženje, rekreacijo, športne in kulturne prireditve na prostem.

Nekaj manj kot milijon za promenado v Mestnem parku

S sredstvi CTN nameravajo v Mariboru do sredine prihodnjega leta urediti tudi dotrajano promenado v Mestnem parku, kar bo stalo okoli 880.000 evrov. Med drugim bodo preplastili pohodne površine in stopnice, uredili električno in telekomunikacijsko napeljavo ter postavili novo urbano opremo.

Mestni svetniki upajo, da bodo vsi ti projekti v resnici tudi uresničeni, brez ogrožanja stabilnosti občinske blagajne. »Gre za evropske projekte, kjer so pravila zelo stroga. Ne moremo se igrati, da ne bi imeli trdnih finančnih konstrukcij,« je pojasnila vodja mestne uprave Mateja Cekić in dodala, da so prav za projekte, ki jih načrtujejo v okviru trajnostne urbane strategije, predvideli najem bančnega posojila, ki bo občini omogočal ustrezno zalaganje denarja zanje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koba (nepreverjen)

V mestu, ki ga preraščajo ciprese in je smrdelo po dimu z lokomotiv, bi se naj zgodilo prebujenje......?!?!
"Najlepše prenove so po katastrofah"

marijan68 (nepreverjen)

glas narave!

večkratna ponavljanja eno in iste zgodbe, kaj vse bo narejenega.. kolikokrat se je že naznanjalo zaprtje lenta za promet, prikazujoč spektakularne makete, slikice... ? pripovedovanje pravljice za lahko noč zaplankanim in zaspanim mariborčanom (5 tisoč novih delovnih mest...), ko na bližajočih se junijskih volitvah, spet imamo priložnost, da si z obkrožanjem leve opcije, sadomazohistično zarinemo nož v lastno srce, katero sicer tako zelo hrepeneče utripa za lepšim in boljšim življenjem v mestu ob dravi...

smo v času, ko se spet in spet manipulativno obljublja, kakor tisti granitnokockastopoprotestniški veliki milijoni od države, ki jih nikoli nismo videli, nagrado za revolucionarne štajerce, ki smo pomagali zrušiti "gnezdo princev teme"... in so veliki kulturniki (partljič, novak...) stopili na "našo" stran, med obubožano množico, pomešano z profesionalnimi metalci granitnih kock in smo vsi združno nasedli eni največjih prevar, ki jih mesto v zgodovini pomni! iz klobuka so potegnili filozofa in ga ustoličili na mestni tron, v demokrata preoblečeno levičarsko marioneto, fištravca... oba velika kulturnika, sta se vsak na svojem področju, za njun aktivistični prispevek, okitila z prešernovo in borštnikovo nagrado, in še premnogi maroborčani, so za nagrado v sodelovanju in podpiranju obešanja lutk, dobili lepe pozicije in službe... večina naivnih, nategnjenih mariborčanov, pa smo dobili kaj? pripovedovanje pravljic, kakršna je tale o zaprtju lenta za promet!

še dolgo se bo štajerski prestolnici kolcalo po zapravljeni priložnosti, ki smo jo z županovanjem franca kanglerja skupaj z desno usmerjenim političnim "vzdušjem" v državi imeli... več kot 70 let trajajoča udbomafijska vladavina v mariboru, je lažno obtožila kanglerja in nj. sodelavce, za "gnezdo" korupcije... a resnica obstaja, pa naj jo še tako teptajo! labodji par, ki gnezdi pri studenškem mostu tik ob cesti, po kateri 24 ur smrdeče drvijo avtomobili, ti dve čudoviti bitji sta odraz resnice, resnice narave! slišimo, ta glas narave? prelepa labodeka, sta božji glas! laboda sta opozorilo in signal, da obstajajo zakoni narave, katere smo v tem obubožanem mestu zdegradirali in popačili do neraspoznavnosti... pozabili smo na človeka, pozabili, za kakšen kraj ob reki v srcu mesta pravzaprav gre! a, da bi vsaj malo zadostili svoji vesti, smo labodji družini v njihovo zaščito skopuško v zemljo zabili dva kola z trakom in s patetičnim napisom, da se tukaj dogaja "čudež narave"... mariborska pravljica je z labodjim gnezdom, dobila juvel v krono, ki si jo želijo nadeti tisti, kateri z vedno znova ponavljajočimi floskulami in praznimi obljubami, v resnici najraje tega "gnezda" spet in sploh ne bi videli!

lent (nepreverjen)

z zaprtjem koroske in posledicno povecanem prometu po lentu, bo fistravec na "cudez narave" pljuno!

Starejše novice