Novoizvoljeni mariborski poslanci so se danes v prostorih Mestne občine Maribor sestali z županom Andrejem Fištravcem. Odločeni so, da presežejo ideološke delitve in s skupnimi močmi pripomorejo k razvoju Maribora.

Župan Andrej Fištravec je poudaril, da so se z novoizvoljenimi poslanci dogovorili, da bodo skupno delovali glede lokalnih problemov. Na današnjem sestanku, s katerega se je zaradi drugih obveznosti opravičil Andrej Rajh, so tako govorili predvsem o sistemu financiranja in da se ta končno uredit na državni ravni. Pogovarjali so se tudi o financiranju regionalno pomembnih projektov, kakršno je Lutkovno gledališče Maribor.

Skupaj, ne glede na politične barve

Poslanka Liste Marjana Šarca Lidija Divjak Mirnik je poudarila, da so vsi mariborski poslanci ugotovili, da je treba Mariboru pomagati in da je zdaj na njih, da uresničijo svoje obljube iz volilne kampanje.

»Prizadevala si bom pomagati ekipi na Mestni občini Maribor, ne glede na to, da smo na različnih bregovih in da imamo v zelo dostih primerih različna mnenja. Nedvomno je to, da moramo stopiti skupaj, saj se nam drugače v tem ljubem mestu ne piše dobro,« je sklenila direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru, ki bo še ta teden sedla v poslanske klopi.

Trije od petih mariborskih poslancev v pogovoru z županom Fištravcem.

Branislav Rajić iz SMC je eden izmed dveh mariborskih poslancev, ki sta ohranila status poslanca tudi v novem mandatu. »Dogovorili smo se, da se ne oziramo na naše politične barve in da resnično nastopamo skupaj,« je dejal Rajić.

»Zapriseženi smo, da bomo delovali skupaj z vodstvom Mestne občine Maribor. Nadejamo se rešitve financiranja Maribora ne le skozi povprečnino, temveč tudi skozi spremembo z Zakonom o Mariboru oziroma Zakonom o mestnih občinah. Enako razmišljamo tudi o Zakonu za Pohorje,« je povedal Rajić.

Za Zakon o Mariboru

»Sodelovanje za Maribor je treba graditi na nadideološki osnovi,« je izpostavil novopečeni poslanec iz vrst SDS Dejan Kaloh. Izrazil je mnenje, da so aktualne povprečnine izrazito v škodo mestnim občinam in da je težko sprejeti dejstvo, da se na enak način financirata denimo Mestna občina Maribor in občina Ruše, saj da je Maribor regionalno središče.

»Zavzemali se bomo za dva zakona – Zakon o mestnih občinah in parcialni Zakon o Mariboru. Skušali ju bomo plasirati skozi zakonodajni postopek. Mariborski poslanci lahko s skupnimi močmi naredimo nekaj za drugo največje mesto,« je sklenil Kaloh.

Trček: Štiri leta sem z glavo zabijal v zid

»Vse to, kar je govoril župan in poslanski kolegi, je povezano s tem, kar sem jaz tulil štiri leta in se z glavo zabijal v zid,« je zgovorno pričel poslanec Levice Franc Trček, ki ga v državnem zboru čaka drugi poslanski mandat.

»Reforma lokalne samouprave, obvezne naloge občin … Po izjavi kolegice in kolegov upam, da pri tem vrtanju luknje v zid ne bom več osamljen,« je dejal Trček in poudaril, da je protiustavno, da imamo Slovenijo prvega, drugega in tretjega razreda, pri čemer je Maribor tretji ali mogoče celo četrti razred po kvaliteti življenja.

»Manj jokati! Ni vedno Ljubljana kriva za vse«

»Teme, dileme in izzivi so znani. Tudi izhajajoči iz različnih ideoloških pozicij se da podpirati izzive, probleme in iskati preseke, če ne že unije,« je še povedal Trček in župana oziroma morebitnega novega župana po jesenskih volitvah opozoril, da je treba o Mariboru razmišljati kot o regiji.

»Manj jokat! Ni vedno Ljubljana kriva za vse, moramo znati tudi sami vzpostaviti vsebine, ki jih hočemo. Moramo imeti občutek za realnost. Ne moremo in tudi sam si tega ne bi želel, da bi drugemu odvzemali,« je končal Trček.

Starejše novice