Foto: Bobo
V strahu, da bi se ponovili izgredi iz prejšnjega tedna, so to sredo evakuirali državni zbor. Na dogodke v Ljubljani se je ostro odzval tudi mariborski poslanec Dejan Kaloh.

V središču Ljubljane se je v sredo popoldan na neprijavljenem shodu zbralo več tisoč protestnikov, ki so nasprotovali vladnim protikoronskim ukrepom, še posebej pogoju PCT in cepljenju.  

Da se ne bi ponovili izgredi, kakršnim smo bili priča prejšnjo sredo, je bilo sicer tokrat policijsko varovanje močno poostreno. Trg je ograjen, območje je preletaval helikopter, poslopje državnega zbora pa so policisti izpraznili že pred shodom. 

Minuli teden je namreč v prestolnici potekal podoben shod, ki se je začel mirno, zvečer pa so izbruhnili izgredi, v katerih je bilo poškodovanih več ljudi, prav tako je nastala škoda na poslopju državnega zbora.

Policisti so uporabili plinska sredstva in vodni top.

»Bili smo zgroženi«

Med evakuiranimi poslanci iz državnega zbora je bil tudi Dejan Kaloh, mariborski poslanec iz vrst SDS, ki je komentiral sredine izgrede na protestih.

»15. septembra smo bili vsi zgroženi, da je divjaški del protestnikov uničeval državni zbor, polomili so več oken, steklo na vratih,« je povedal. 

»To je nedopustno za eno demokratično urejeno državo,« je jasen Kaloh. Kot pravi, je policija je zelo korektno in profesionalno varovala oba shoda. »Na drugem shodu, hvala bogu, ni prišlo do večjih izgredov,« dodaja.

»Vsi resni, odgovorni državljani, seveda, upoštevajo PCT pogoj, kajti s tem zaščitimo sebe in druge,« je povedal mariborski poslanec. Zahteve protestnikov so po njegovem mnenju »najmanj neracionalne, če ne že plod nekih organiziranih podtikanj aktualni vladi.«

Kaloh meni, da imajo nekateri preveč časa

»Tega v drugih slovenskih mestih ni,« še pravi poslanec. Dodaja, da je v Ljubljani ena skupina ljudi, ki »imajo enostavno preveč časa, da si kaj takega sploh lahko dovolijo, da organizirajo te masovne, neprijavljene shode.« 

»Po drugih slovenskih mestih, kjer ljudje delajo, si s svojimi rokami, umom služijo kruh, teh protestov enostavno ni,« dodaja. 

Kaloh: Stroške varovanja mora pokriti organizator shoda

Na protestu je zbrane med drugim nagovoril organizator protesta Zoran Stevanović. Kaloh opozarja, da Stevanović krši zakon o javnih zbiranjih: »Ta je zelo jasen – kdor shoda ne prijavi, je dolžan povrniti vse stroške policiji.« Kaloh upa, da bo policija organizatorja neprijavljenega shoda kaznovala in bo moral poravnati stroške varovanja. 

Dotaknil se je tudi izjav Stevanovića, ki sebe označuje za novega Krambergerja. Zaradi divjaštva na shodih in prisotnosti levih ekstremnih skupini, Kaloh meni, da je to paradoks. »Tako da naj se gospod najprej malo zazre v sebe, potem pa daje takšne izjave,« pravi.

Poslanci preventivno zapustili državni zbor

Po izgredih na prvih protestih, je bil prisoten strah, da se bodo ti ponovili. Kaloh pojasnjuje, da je bilo zato poslancem in strokovnim službam naročeno, da do petih zapustijo poslopje državnega zbora.

Izpostavil je primerjavo z drugimi parlamenti v Evropi in po svetu. Kot pravi, je zelo redko za videti, da se lahko mimoidoči prosto sprehajajo v neposredni bližini parlamenta.

Zdi se mu nesprejemljivo, da so morali poslanci zaradi možnosti incidentov predčasno zapustiti stavbo in s tem prekiniti delo. »Ampak varnost poslancev in vseh zaposlenih v državnem zboru je v tem pogledu na prvem mestu,« dodaja.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

Kakšni ukrepi takšni izgredi.Kaj si pa zaslužijo ti ki samo drek mešajo?SDS sranje nam je podalo 2599 ukrepov v dveh letih,gha ha,ha,za kozlat.

Kaco (nepreverjen)

DEMOKRATIČNA DRŽAVA BOMO, KO SE BO TA NESPOSOBNA VLADA UMAKNILA!!!
POVOD ZA VSE SLOVENSKE NEMIRE STE SDS-OVCI.
kaloh TI SE ŠE OTROK ZA POLITIKO.

KTB (nepreverjen)

Protestniki pa niso druga kot konjski drek, ki ga je bilo desetletja nazaj najti kdaj koli na cesti, na trgih in ulicah.

Starejše novice