Projekt, ki ga vodi mariborska občina je bil izbran med najboljše inovativne, trajnostno naravnane projekte v Evropi, ki vplivajo na izboljšanje javno-zdravstvenih storitev.

Projekt Focus IN CD, ki se osredotoča na izboljšanje kvalitete življenja kroničnih bolnikov s celiakijo in ga Mestna občina Maribor s partnerji izvaja od 1. junija 2016, je bil med 44 prispelimi evropskimi projekti s področja javnega zdravja izbran med 6 najboljših projektov, ki si prizadevajo za izboljšanje javnega zdravja in zdravstvene oskrbe v Evropi.

»Uvrstitev med najboljše projekte je potrdila prizadevanja Mestne občine Maribor za učinkovitejše odkrivanje in spremljanje kroničnih bolezni, izboljšanje kakovosti življenja kroničnih bolnikov in prebivalstva na sploh,« so sporočili z mariborske občine.

Inovativni model obravnave kroničnih bolnikov

Mariborska projektna pisarna si z evropskim projektom prizadeva omogočiti učinkovito izobraževanje tako zdravstvenemu kadru kot samim kroničnim bolnikom. Kljub temu, da se projekt osredotoča na sistemsko avtoimuno bolezen celiakijo, pa je zastavljen tako, da bo končni rezultat inovativni model celostne obravnave kroničnih bolnikov, ki predvideva sodelovanje družinskega zdravnika, zdravnika specialista, medicinske sestre, dietetika, psihologa in društva za celiakijo, lahko prenosljiv tudi na druge kronične bolezni. 

V sklopu projekta se veliko pozornosti namenja analizi dejanskega stanja na področju obravnave celiakije. V precej znanstveno naravnano anketiranje je bilo vključenih preko 6000 zdravnikov in bolnikov. Na podlagi rezultatov se projekt razvija naprej. Letos junija je izšla e-brošura, namenjena zdravnikom in ostalim zdravstvenim delavcem, kot pomoč pri diagnosticiranju bolnikov s celiakijo, namenjena pa je tudi dvigu ozaveščenosti o bolezni.

Priročnik, kako pripraviti brezglugenski obrok

V kratkem bo v okviru projekta izdan tudi priročnik z osnovnimi informacijami o bolezni, brezglutenski dieti in napotki kako pripraviti brezglutenski obrok, kako speči kruh, preurediti domačo kuhinjo, nakupovati hrano in kako se varno prehranjevati na potovanjih ter drugimi pomembnimi informacijami in kontakti za lažje premagovanje težav po postavitvi diagnoze.

Zmagovalec bo znan oktobra

Nagrado European Health Award podelijo vsako leto najboljšemu inovativnemu mednarodnemu projektu, katerega osrednji namen mora biti izboljšanje javnega zdravja in zdravstvene oskrbe v Evropi. Letošnja 20. podelitev nagrad se bo odvila 4. oktobra 2017 v Bad Hofgastein v Avstriji.

Projekt Focus IN CD bo skupno trajal 36 mesecev, njegova vrednost pa znaša 1.885.419,00 evrov. Mestna občina Maribor je v projektu Focus IN CD vodilni partner, v konzorciju sodeluje še 12 drugih partnerjev iz srednjeevropskih držav. Projekt predstavlja nadgradnjo izjemno uspešnega, že zaključenega evropskega projekta s področja obravnave problematike celiakije – projekta »LQ – CELIAC«. Tega je Mestna občina Maribor izvajala skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor in Slovenskim društvom za celiakijo ter madžarskimi partnerji v sklopu Operativnega programa Slovenija – Madžarska 2007-2014.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koba (nepreverjen)

Pa saj ni mogoč, vnovič smo v MB med najboljšimi v EU?!?!
Pa športno mest, pa milijonski projekti, pa MB bo neprepoznaven!!! Ruralneži na položajih.

Starejše novice