Mestni svetniki so med drugim potrdili sklep o določitvi cen programov javnih vrtcev na območju Mestne občine Maribor, zaključni račun proračuna mariborske občine za leto 2018 in odloka o proračunu občine za leti 2019 in 2020 v drugi obravnavi.

Mariborski mestni svetniki so na 4. redni seji opravili drugo branje proračuna občine za letošnje leto, ki je zdaj zastavljen v višini 139,3 milijona evrov. Načrtovani so prejemki v višini 139,3 milijonov evrov in izdatki v višini 139,3 milijonov evrov.

Načrtovana sredstva v drugi obravnavi proračuna Mestne občine Maribor za leto 2019 so, v primerjavi s prvo obravnavo, višja za 3,2 milijone evrov, prihodki pa, v primerjavi s prvo obravnavo, višji za 2,8 milijona evra.

Načrtovani prihodki so višji med drugim zaradi pričakovanih višjih prilivov iz naslova povišanja turistične takse, prihodkov od prodaje stavbnih zemljišč in povečanja prejetih sredstev iz državnega proračuna, natančneje Ministrstva za infrastrukturo, za izvedbo projekta Koroške ceste z Glavnim trgom.

V takšni obliki so mestni svetniki potrdili proračun za 2019 brez glasu proti, enako je bilo pri proračunu za leto 2020.

V predlogu za 2. obravnavo proračuna Mestne občine Maribor za leto 2020 so načrtovani prejemki v višini 136,1 milijonov evra in izdatki v višini 136,1 milijonov evra. Načrtovana sredstva so, v primerjavi s prvo obravnavo nižja za okoli 530.000 evrov, prihodki pa, v primerjavi s prvo obravnavo, višji za pet milijonov evrov, med drugim zaradi pričakovane prodaje zemljišč za trgovskim objektom Bauhaus v Razvanju. Hkrati so iz proračuna črtali prodajo družbe Farmadent, še vedno pa vsebuje sredstva za Ljudski vrt in zdravstveno postajo Tezno.

»Gre za enega najbolj razvojno naravnanih proračunov v zadnjih 10 letih. S predvidenim zadolževanjem v višini 5,3 milijona evrov bo Mestna občina Maribor v povezavi s črpanjem evropskih sredstev za projekte pridobila 24 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev,« so sporočili iz občine.

Mestni svet soglašal tudi z zvišanjem cen vrtcev

S sprejetjem sklepa bo korekcija cen programov javnih vrtcev začela veljati od 1. maja 2019 dalje. Za starše pomeni ta korekcija višje plačilo od 5,73 odstotka do 6,54 odstotka, v zneskih to pomeni od 1,84 evra do 17,81 evra oziroma povprečno za 6,89 evra. Plačilo je odvisno od plačnega razreda, v katerega so uvrščeni starši. V Mariboru spada največ staršev, nekaj čez 20 odstotkov, v 2. plačni razred, kar pomeni, da se bo njihovo plačilo vrtca povečalo za 1,84 evra.

Odločitev je bila sicer sprejeta le z enim glasom razlike, saj so v Listi kolesarjev in pešcev, Levici, NLS in LŽAF nasprotovali podražitvi.

Mestni svetniki so se seznanili tudi z zaključnim računom lanskega proračuna, ki je bil v zadnji obliki sprejet v višini 138,2 milijona evrov. Realizacija proračuna za leto 2018 znaša 107,2 milijonov evrov, torej 77,53 odstotko tega, kar je bilo načrtovano.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice