FOTO: Mediaspeed
Mariborski mestni svetniki so na tretji redni seji opravili prvo branje predloga proračuna občine za letošnje in prihodnje leto. Proračuna je podprlo 29 mestnih svetnikov, deset jih je bilo proti.

Na začetku tretje redne seje Mestnega sveta Mestne občine Maribor je župan Saša Arsenovič svetnikom pojasnil, da je Komisiji za preprečevanje korupcije oddal še manjkajoče podatke o svojem premoženju. Za nastalo situacijo se je opravičil in pojasnil, da je pozabil oddati eno izmed treh poročil. Kot že prej v javnosti, je tudi svetnikom zanikal očitke o bančnem računu v Švici in domnevni davčni utaji. Pojasnil je, da ni imel namena po zmanjšanju davka, ta pa, da je bil plačan v Sloveniji.

Svetniki obsodili razbito steklo na pisarni Levice

Mestni svetniki so se na Arsenovičevo pobudo strinjali, da bodo s skupno izjavo obsodili razbito steklo na pisarni Levice v središču Maribora pred nekaj dnevi.

Med pobudami so mestni svetniki izpostavili potrebo po dokončanju obnove cestnega odseka pri osnovni šoli v Malečniku in odpravi gradbenih napak v pekrskem vrtcu. Občinski svet invalidov je predlagal izgradnjo še manjkajočega dvigala za ovirane osebe v Narodnem domu Maribor. Svetniki so pozvali tudi k posodobitvi sistema mobilnega plačevanja parkirnine v mestu in razširitvi kolesarskih stez.

Mariborski mestni svetniki so sprejeli še letni program športa in spremembo odloka o sofinanciranju. Največja novost je sofinanciranje zaposlitve 23 športnih strokovnjakov, ki naj bi pomagali pri delu z mlajšimi. Za vsakega zaposlenega visoko izobraženega športnega strokovnjaka je predvidenih 1500 evrov bruto plače. Za programe športa se bo v letošnjem letu skupno namenilo nekaj več kot štiri milijone evrov, od tega naj bi 1,5 milijona evrov šlo za investicijsko vzdrževanje.

V Mariboru se obeta dvig turistične takse

V večernih urah je na spored prišla osrednja tema tretje seje - prvo branje proračuna za leto 2019 in 2020. Za pokritje 136,6 milijona evrov proračuna v letošnjem letu se bo mariborska občina morala zadolžiti za 9,7 milijonov evrov. Arsenovič je ob tem pojasnil, da se bo občina istočasno razdolžila za pet milijonov, tako da bo zadolžitev na koncu leta višja za pet milijonov.

V Mariboru se obeta tudi dvig turistične takse, ki zdaj skupaj s promocijsko takso znaša 1,59 evra. O dvigu turistične takse naj bi mestni svetniki odločali na dopisni seji.

Dežniki z mestne tržnice še ta teden

V proračunu za 2020 so predvidena sredstva za novo pokritje osrednje mestne tržnice, saj naj bi zloglasne dežnike odstranili že ta teden. Vključena je tudi obnova zahodne tribune Ljudskega vrta, zagon projektov nove knjižnice in zdravstvene postaje Tezno.

Na predlagana proračuna so bili najbolj kritični v svetniški skupini nekdanjega župana Franca Kanglerja. Zmotilo ga je, da letos ni zagotovljenega denarja za izvedbo obnove Ljudskega vrta, podal pa je tudi predlog sklepa o poročilu nadzornega sveta o izdelavi proračuna, ki naj bi ga izdelala zunanja sodelavka in za to dobila 6.000 evrov.

Saša Pelko je izpostavil zmanjšana sredstva za popravilo cest v občini. Alenka Iskra iz SD pa je proračun pozdravila, saj naj bi bil razvojno naravnan, svetnik Liste mladih. Povezujemo pa pogreša obljubljeno povišanje sredstev za mladinske dejavnosti. Iz opozicijske strani je Vladimira Cokoja iz SDS opozorila, da po njenih besedah proračun ni realen, saj so prihodki za 17 odstotkov višji od realiziranih v letu 2018.

Mestni svetniki so že po 22. uri sprejeli predloga proračuna v prvem branju tako za leto 2019 kot 2020. Za oba je glasovalo 29 svetnikov, medtem ko jih je 10 bilo proti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice