Foto: Facebook profil TAM Europe
Mariborsko podjetje Tam Europe, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, se je zaradi pandemije znašlo v novih finančnih težavah.

Ker je ena glavnih aktivnosti podjetja Tam Europe proizvodnja letaliških avtobusov, letalska industrija pa se je v zadnjem letu skoraj povsem ustavila, so njihovi prihodki padli za 70 odstotkov, narasla pa je izguba.

Kot je razvidno iz letnega poročila podjetja v lasti kitajskega kapitala, so lani uspeli ustvariti vsega 4,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, leto prej pa 13,4 milijona evrov. Če so leto 2019 končali z 2,2 milijona evrov izgube, se je ta lani povišala na skoraj 3,9 milijona evrov.

Direktor podjetja Yu Zhao je zapisal, da so leto 2020 sicer začeli optimistično, saj so imeli sklenjenih poslov za 79 avtobusov, a se je po izbruhu pandemije vse spremenilo, večina naročil pa je bila podaljšana do stabilizacije razmer.

V prvi polovici leta so tako izdelali 15 avtobusov, med drugim tudi za novega ukrajinskega kupca, letališče iz Odesse.

»Celotna industrija je padla za skoraj 90 odstotkov, zato smo bili prisiljeni uporabiti pomoč države ter počakati na to, da se razmere popravijo,« je razložil direktor podjetja z okoli 160 zaposlenimi. Lani družba ni proizvedla niti enega turističnega avtobusa, je pa nadaljevala z razvojem in testiranji že nekaj let napovedovanega električnega avtobusa.

V podjetju zmanjšali število zaposlenih

Nestabilne razmere se nadaljujejo tudi v letošnjem letu, čeprav so se letališča odprla, a je zaradi nadaljevanja pandemije še vedno manj potovanj, stagnacija letališke industrije pa se nadaljuje.

Prihodnji razvoj dogodkov je po mnenju vodstva družbe težko napovedati, a po ocenah bi se lahko razmere na trgu letaliških avtobusov izboljšale šele v letih 2024 in 2025.

Zaradi tega so v mariborski družbi izpeljali reorganizacijo delovnih procesov, kar je vključevalo zmanjšanje števila zaposlenih. Za premostitev težav so med drugim najeli tudi kratkoročni kredit, ki so ga zavarovali s hipoteko na nepremičnino.

Da bi čim prej izšli iz sedanjih razmer, nameravajo pospešiti proizvodnjo in prodajo električnih mestnih in letaliških avtobusov. Prvi so že v postopku pridobivanja homologacije, družba pa se medtem pripravlja na razpise.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice