Mariborsko podjetje Mikro+Polo je največji slovenski dobavitelj laboratorijskega pribora, opreme in kemikalij, njegovi zaposleni pa uživajo v številnih ugodnostih. A ob slabih časih so si celo sami znižali plačo.

Podjetje, ki domuje na Zagrebški cesti, že vrsto let beleži 10-odstotno rast in viša tako prihodke kot dobiček. V podjetju Mikro+Polo je že nekdanji dolgoletni direktor Vojko Podgornik uvedel brezplačni zajtrk in kosilo, njegov naslednik, nečak Marko, ki je direktor že zadnjih 11 let, pa je dodal še številne druge ugodnosti.

Številne ugodnosti za dobro atmosfero

Tako imajo zaposleni v Mikro+Polo poleg brezplačnih obrokov še neomejen plačani dopust, v službo lahko pripeljejo svoje otroke, družbo pa jim delajo tudi domače živali. Ob tem lahko delo opravljajo tudi od doma, nemalokrat pa se odpravijo na skupne izlete.

To je le nekaj ugodnosti, ki so vse prej kot običajne v slovenskem poslovnem okolju. A v mariborskem podjetju Mikro+Polo so del vsakdana. S temi ugodnostmi je podjetje postalo največji slovenski dobavitelj laboratorijskega pribora, opreme in kemikalij.

»Tistim z mladimi družinami verjetno največ pomeni dopust. Tistim, ki pa imajo tako delo, da rabijo koncentracijo, mir in tišino pa jim verjetno največ pomeni to, da lahko delajo tudi od doma. Vsak vzame nekaj za svoje,« pravi direktor podjetja Mikro+Polo Marko Podgornik.

Za dopust le dogovor s sodelavci

Zaposlenim ugodnosti veliko pomenijo, a so se jih očitno že tako navadili, da jih niti ne izpostavljajo. Vodja projektov v Mikro+Polo Matjaž Friedl, ki je v podjetju zaposlen že 12 let pravi, da mu je najbolj všeč to, da se vidi konstantni razvoj in napredek v podjetju.

Zaposlenim šefi v mariborskem podjetju ne skačejo po glavi niti ko je treba odobriti neomejen plačani dopust. Potrebno se je dogovoriti le s sodelavcem, ki tistega na dopustu v času odsotnosti nadomešča.

»Vedno moramo pogledati na proces dela. Če ta teče nemoteno, če so naloge opravljene, potem tudi ni nobenega problema glede dopusta,« pravi Matjaž Friedl.

Zaposleni so si sami znižali plače

Zaradi številnih ugodnosti in dobre atmosfere v podjetju so zaposleni med seboj še posebej povezani, pred leti pa so dokazali, da dihajo s podjetjem. Ko podjetju namreč ni šlo najbolje, so zaposleni to razumeli ter prišli do zanimivega skupnega dogovora.

»Moji sodelavci zelo dobro razumejo, da smo vsi odgovorni za uspeh podjetja. Imeli smo obdobje, ko smo se skupaj dogovorili, da si bomo znižali plače,« je razkril Marko Podgornik.

Direktor Mikro+Polo Marko Podgornik.

Številni zavidajo take delovne pogoje

Zaradi dobro stoječega podjetja in odličnih pogojev za zaposlene, jim številni zavidajo.

»Marsikdo bi si želel biti zaposlen pri nas. Včasih čutiš tudi malo zavisti. A vse te ugodnosti lahko pridejo samo s trudom in pridnim delom,« je povedala Marina Ifko, ki je prodajna predstavnica podjetja.

Ugodnosti ne izkoriščajo

Mnogi delodajalci neomejenega plačanega dopust zaposlenim ne želijo omogočiti, saj se bojijo, da bi ti to izkoriščali. A pri Mikro+Polu tega ni, saj v povprečju letno izkoristijo le en dan dopusta več, kot jim pripada po zakonu.

»Ne glede na vse ugodnosti, mi delamo zelo trdo in resno. Imamo zelo zahtevne kupce, ki jim moramo oziroma želimo ustreči. Malo zabave ob tem pa ne škodi,« je povedal direktor podjetja, ki ima 15 milijonov letnega prihodka, 300 tisočakov čistega dobička in 10-odstotno letno rast.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Srđan (nepreverjen)

Zaposleni si plač niso sami nižali (kateri debil bi jih prostovoljno), bili so prisiljeni, sicer bi dobili odpoved... Letos je bilo kaj božičnice? Ne! Lani? Ne! 13. plača? Ne! 14. plača? Ne!... Dolg na slabi banki? Da! Nategovanje ljudstva prek medijev? Da!.... Res no comment, tole gnilo firmo promovirate povprek po vseh medijih a nimamo v Sloveniji sposobnega novinarja, ki bi direktorju zapru usta z enostavnimi vprašanji?

Starejše novice