Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor želi na območju ob Dvorakovi ulici v Mariboru na Taboru zgraditi večstanovanjsko stavbo za mlade in mlade družine. Tam predvideva 74 stanovanj različnih velikosti.

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor se srečuje s pomanjkanjem najemnih stanovanj na območju občin ustanoviteljic sklada, pri čemer ugotavljajo, da prav v Mariboru posebej primanjkuje najemnih stanovanj za mlade in mlade družine.

Tako je sedaj v izdelavi občinski podrobni prostorski načrt, prav tako pa je v teku natečaj oziroma natečajna rešitev gradnje stanovanj, ki bo mladim v Mariboru ponudila nove bivalne možnosti.

Vir: Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor

Za gradnjo bi porušili stavbi na Dvorakovi ulici

V iskanju možne lokacije za izgradnjo potencialnih stanovanj sta Mestna občina Maribor in stanovanjski sklad evidentirala kot možno lokacijo območje v trikotnem stičišču obodnih ulic na Taboru. Gre za območje omejeno z Dvorakovo in Verstovškovo ulico in Ulico Moše Pijada.

Sklad je omenjeno območje izbral za primerno, tudi zaradi bližine središča mesta, univerze, šol, vrtcev, parka in drugih javnih institucij.

Za izvedbo investicije bo na sami Dvorakovi ulici prišlo do rušenja dveh stavb, in sicer stavb na številki 5 in 7. V eni izmed stavb je nekoč obratoval center za socialno delo, v drugi pa so nadomestno lokacijo dobile zdravstvene ambulante Zdravstvenega doma Maribor.

»Obstoječi stavbi konstrukcijsko ne ustrezata preureditvi v stanovanja, zato sta namenjeni rušitvi,« je med drugim zapisano v razpisni dokumentaciji.

Vir: Google zemljevidi

Načrtovanih približno 74 stanovanj

Stavba z novimi stanovanji mora biti po navodilih razpisne dokumentacije sodobna, racionalna in usklajena z urbanistično zasnovo celoto. 

Skladno z določili veljavnega prostorskega akta tako predvidevajo gradnjo stavbe, ki bo zraven pritličja vsebovala še pet etaž.

»Objekt je zasnovan kot kompaktna struktura z osrednjim zaprtim hodnikom kot horizontalno komunikacijo, na katerega se vežeta dve jedri vertikalnih komunikacij - stopnišče in dvigalo. Vhoda v objekt z vertikalnimi komunikacijami sta predvidena z Dvorakove ulice na vzhodnem in zahodnem delu,« je razloženo v dokumentaciji.

V objektu je načrtovanih približno 74 različno velikih stanovanj, a če to ne bi bilo izvedljivo, jih stanovanjski sklad predvideva vsaj 60. 

Struktura stanovanj

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor predvideva v objektu stanovanja v velikosti od 35 kvadratnih metrov pa do 100 kvadratnih metrov.

In sicer:

  • deset odstotkov 1,5 sobnih stanovanj v velikosti približno 35 kvadratnih metrov,
  • 30 odstotkov dvosobnih stanovanj v velikosti približno 50 kvadratnih metrov,
  • 35 odstotkov 2,5 sobnih stanovanj v velikosti približno 60 kvadratnih metrov,
  • pet odstotkov 2,5 sobnih stanovanj v velikosti približno 60 kvadratnih metrov, namenjene za gibalno ovirane osebe,
  • deset odstotkov 3,5 sobnih stanovanj v velikosti približno 70 kvadratnih metrov,
  • pet odstotkov 3,5 sobnih stanovanj v velikosti približno 70 kvadratnih metrov, namenjene za gibalno ovirane osebe,
  • pet odstotkov štirisobnih stanovanj v velikosti do približno 100 kvadratnih metrov.

Gradnja stanovanj v prihodnjem letu

Zraven objekta se prav tako predvideva gradnja tudi treh podzemnih etaž, ki bodo namenjene parkiranju, shrambam za stanovalce ter potrebni hišni tehniki.

V vsaki kletni etaži pa je predvidenih okoli 30 parkirnih mest, skupaj s parkirnimi mesti za gibalno ovirane osebe. 

Če se pri razpisu in nadaljnjih postopkih ne bo zapletlo, bo konec prihodnjega leta podana vloga za gradbeno dovoljenje. Rušitev sedanjega in gradnja novega objekta ter stanovanj predvidena v letu 2023, vselitev pa še leto za tem, poroča Večer.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nime doma (nepreverjen)

srbski cetnik se zastonj lize v rit prebivalcem maribora!!nikoli vec ne bo zupan!!!!zdruzen maribor za odstop srbskega cetnika!

kr tak (nepreverjen)

ti si ziher hrvaški ustaš

In reply to by Nime doma (nepreverjen)

Nime doma (nepreverjen)

ti pa placanec srbskega cetnika-ne pozabimo genocida in zlocinov ki so jih izvedli srbi!!!!na slovenskem smo slovenci gospodarji!!!!

In reply to by kr tak (nepreverjen)

gostja (nepreverjen)

Kakšen četnik, če pa je baje Bosanec ?

In reply to by Nime doma (nepreverjen)

slovničar (nepreverjen)

V Ljubljani je bilo baje na listi dobitnikov stanovanj samo en slovenski priimek... Upam, da v MB skrbite tudi za Mariborčane.

gostja (nepreverjen)

Če ni slovenskih mladih družin jih je potrebno uvoziti !

In reply to by slovničar (nepreverjen)

Starejše novice