Slovenski E-forum ne bo vložil pritožbe na Magnino okoljevarstveno soglasje, Marinček pa opozarja, da gre v primeru Magne za zastarelo industrijo.

Slovenski E-forum je danes, kljub temu da ne bo vložil pritožbe na Magnino okoljevarstveno soglasje, opozoril, da njeni snovalci ignorirajo tehnološki razvoj. Gorazd Maričnek je ob tem dejal, da ekonomiziramo kmetijstvo za zastarelo industrijo.

Okoljevarstvena organizacija je dosegla zavezo Magne, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov. Med podpisniki protokola je tudi vlada, ki bo morala zagotoviti upoštevanje dogovorjenega. Dogovor med Magno, Slovenskim E-forumom in vlado se nanaša na poročanje o emisijah v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu.

Vlada se obnaša, kot da je v lasti korporacij

Marinček je opozoril, da se po njegovem mnenju ustvarja vzporedni pravni red za prodajo narodnega gospodarstva in virov, kot so pitna voda in rodovitna zemlja. Od agronomov in ministrov je pričakoval večjo zavzetost za varovanje strateških naravnih virov.

»Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, ker gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile,« je povedal Marinček.

Nepovezani Matjaž Hanžek je dodal, da ga jezi ravnanje slovenske oblasti, ki se po njegovih besedah obnaša, kot da je v lasti korporacij. To, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije, bi po njegovem mnenju moralo storiti okoljsko ministrstvo.

AAG zahteva odstop okoljske ministrice

Nevladna organizacija Alpe Adria Green je včeraj pozno zvečer potrdila, da se ne bodo pritožili na okoljevarstveno soglasje za lakirnico Magna Nukleus.

»V neposrednem dogovoru z Magno Steyr Protokol o okoljskih zadevah s prilogami je AAG uspela dobiti to, česar nesposobno uradništvo Agencije Republike Slovenije za okolje ni hotelo vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozilo nameravano investicijo. Zato AAG ponovno zahteva odstop ministrice za okolje in prostor zaradi odgovornosti za ARSO in vodstva ARSO,« je zapisal Vojko Bernard, predsednik Alpe Adria Green.

Agencija Republike Slovenije za okolje je javno razpravo, na kateri so sodelovale organizacije, ki imajo od države priznan status javnega interesa na področju okolja, po besedah Alpe Adria Green »povsem ignoriral in objavil okoljevarstveno soglesje, ki ga je dal v 30-dnevno javno razpravo, brez tehtnih okoljskih pripomb nevladnih organizacij in upravičenih drugih deležnikov«.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice