V Magni že dela več kot sto delavcev. A na začetek redne proizvodnje bodo morali še počakati.
Tako kot je Gorazd Marinček za Mariborinfo napovedal že v sredo, je Združenje ROVO vložilo pritožbo zoper okoljevarstveno dovoljenje Magne Steyr za obrat Magne Nukleus v Hočah. Zahtevajo, da se dovoljenje v celoti odpravi.

Magna je tik pred božičem dobila okoljevarstveno dovoljenje za obrat Magna Nukleus v občini Hoče-Slivnica, a to za dobrih sto delavcev še ne pomeni, da bodo prihodnji mesec začeli s testno, marca pa z redno proizvodnjo. 

Zoper okoljevarstveno dovoljenje je vložilo pritožbo Združenje ROVO, ki je poleg občine Miklavž na Dravskem polju in Zveze ekoloških gibanj Slovenije eden izmed treh stranskih udeležencev v upravnem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja.

V uredništvu Mariborinfo smo pridobili vsebino pritožbe, ki jo je v imenu Združenja ROVO vložil član upravnega odbora združenja Gorazd Marinček, podpisal pa še predsednik Zlatko Resman.

Zahtevajo odpravo in zaustavitev postopka

Združenje ROVO okoljevarstveno dovoljenje v celoti izpodbija, pritožbenemu organu pa nalaga, naj ga v celoti odpravi ali izreče za nično ter ugotovi, da zaradi določbe zakona o vodah izdaja dovoljenja ni možna ter posledično ustavi postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. 

Podrejeno temu pa, da odločbo odpravi in vrne v obravnavo prvostopenjskemu organu, a ob tem izloči uradne osebe, ki so odločbo izdale, saj »utemeljeno vzbujajo dvom o nepristranskosti teh uradnih oseb«

Očitajo številne kršitve

Pritožbo so vložili zaradi napačne uporabe oziroma neuporabe procesnega in materialnega predpisa, nepopolne in napačne ugotovitve dejanskega stanja ter kršitev pravil postopka. 

Med drugim Agenciji RS za okolje očitajo, da so kršili načelo zakonitosti, s tem ko niso upoštevali zakona, temveč podzakonski akt. Govora je o zakonu o vodah, ki prepoveduje gradnjo tovrstnih objektov na vodovarstvenih območjih. To je sicer popravila uredba, a Združenje ROVO v svoji pritožbi poudarja, da bi moral organ odločati po zakonu in šele potem po podzakonskih aktih.

»69. člen Zakona o vodah v 2. odstavku enoznačno in absolutno prepoveduje kakršnokoli rabo ali skladiščenje nevarnih snovi na vseh vodovarstvenih območjih, ne glede na razvrstitev,« opozarjajo v pritožbi in trdijo, da s prvostopenjski organ ni ugotovil resničnega dejanskega stanja.

Arsu očitajo tudi, da ni opravil preizkusa razvrstitve naprave med obrate večjega tveganja za okolje, po kateri bi Magna morala slediti zahtevam uredbe o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic.

Zamuda pri začetku proizvodnje. Kako se bo odzvala Magna?

O pritožbi bo odločalo Ministrstvo za okolje in prostor, časa za odločanje pa ima največ dva meseca, odkar organ prejme popolno pritožbo. V primeru, da bo pritožba zavrnjena, bo imelo Združenje ROVO možnost vložiti še tožbo na Upravno sodišče RS.

To za lakirnico Magne bržkone pomeni krepko zakasnitev pri predvideni časovnici. Predstavniki Magne, na čelu s podpredsednikom družbe Magna Steyr dr. Wolgangom Zitzom in vodjem projekta Magna Nukleus Davidom Adamom, prav danes za predstavnike sedme sile pripravljajo ogled nove tovarne, kjer bodo predstavili dosedanje aktivnosti in načrte.

Magna je sicer za februar napovedovala začetek testne proizvodnje, že marca pa začetek redne proizvodnje v lakirnici, kjer že dela več kot sto delavcev. Pritožba v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja bo to časovnico bržkone porušila.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dfgd (nepreverjen)

Ko boste naslednjič "podarili" dohodnino, jim kar njim dajte, tem ki vam odžirajo kruh!! KJE PA SO BILI PRI KERMISU? tam pa nobenega zraven, ker so jih predobro podkupili. Avstrijci pa so druga zgodba...

Marko 1972 (nepreverjen)

Zakaj to zavaljeno grdo prase (se opravičujem pujskom za primerjavo) ne gnjavi koga drugega?

janban

Za našo podtalnico jih najbolj skrbi v Novem Mestu,njihov lakirnica od Revoza pa ne.

Karl (nepreverjen)

Marincek koristoljub in ne naravoljub.

Navijac (nepreverjen)

Mojster hoce oz pricakuje"donacije".....na zalost tezijo in dobijo....potem pa potihnejo

prerok (nepreverjen)

Sramota, da za tega g. Marinčka ni prostora na psihiatriji, ki odžira kruh ljudem.

murkec (nepreverjen)

niso dobili podkupnin ker to ni slov kuhna treba drek mesit mogoče pa bo kak ew pado

T unek (nepreverjen)

Točno tako, avstrijski bandi kapitalistični smo podarili 50 mio eur, da so pripeljali svinjarijo v naše okolje. Zdaj zahtevajo, da se jim še naredi proga, da bodo pleh vozili barvat ... Mislim ... ljudje zbudite se. Sorsak, vladajoca klika so koruptivni paraziti tega naroda. Še sreča, da obstaja nekaj ljudi, ki so javno pripravljeni opozoriti na to. Taka investicija, da 50 lokalnih ljudi dobi minimalno plačo (ostali bodo itak uvoženi), milijon za zaposlenega, okoljska svinjarija, pa kje živite! Ni nobene ekonomske računice, da se nekomu splača taka proizvodnja. V Avstriji so jih zaradi rizičnosti zaustavili, pri nas... samo, da pade podkupnina, vse se porihta...

ker eden (nepreverjen)

Magno potrebujemo, potrebujemo delovna mesta,potrebujemo zagon in motivacijo
Marinška ne rabimo,odgovor je jasen

Starejše novice