Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma ocenjuje, da tovarna Magne ne bi smela stati na vodovarstvenem območju. A okoljsko ministrstvo pojasnjuje, da gre za izjemoma dovoljeno gradnjo in da se je zanjo izdalo vodno soglasje.

Gorazd Marinček je na ministrstvo za okolje in prostor ter na še nekatere druge predstavnike vlade naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je v »zakonu o vodah v 69. členu v drugem odstavku izrecna in neizogibna prepoved gradnje tovarn, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenih območjih«. Zanima ga, kako bodo naslovniki ukrepali, da bodo »spoštovali ustavni red v primeru gradnje obrata Magna Nukleus na vodovarstvenem območju v občini Hoče - Slivnica v zvezi z nezakonitimi upravnimi akti, sklepi vlade in podzakonskimi predpisi«.

»Arso je upošteval vso relevantno zakonodajo, tudi določbe, ki se nanašajo na predpise o vodah,« je v odgovoru pojasnilo na ministrstvu za okolje in prostor.

Ministrstvo še odgovarja, da so z vidika varstva pred onesnaževanjem v zakon vključeni številni instrumenti varstva, kot sta okoljevarstveno soglasje in dovoljenje, pri čemer pa je treba vse predpise uporabljati komplementarno, poroča STA. Tako vlada z »namenom zavarovanja vodnega telesa, ki se uporablja za odvzem, ali je namenjeno za javno oskrbo s pitno vodo pred onesnaževanjem ali drugimi vrstami obremenjevanja, ki bi lahko vplivalo na zdravstveno ustreznost vode ali na njeno količino, določi vodovarstveno območje z uredbo«.

Za primer Magne se je tako izdalo vodno soglasje, za katerega je moral investitor izpolniti določene pogoje, so še med drugim navedli v odgovoru.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hočk Lujz (nepreverjen)

Kaj ko bi malo pred svojim pragom ta pometel... Malo poglejte kako je v obrtni coni Komenda in sploh na kakšni lokaciji je, pa so vsi srečni?

Starejše novice